Ühendriikide saatkond HavannasFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
23. august 2017, 12:44

Keegi ei tea, kes lärmi teeb ja kust see tuleb!

KUMMALISED VÕNKED: Kuubal rünnatakse diplomaatide kõrvakuulmist? (3)

Mitmed USA ja Kanada diplomaadid Kuubal kurdavad, et neid rünnatakse müstiliste helilainetega, mille tõttu on nad pidanud lausa ravil käima. Keegi ei tea täpselt, kas mürarünnakute taga on Kuuba salateenistus või hoopis Põhja-Korea.

2016. aasta novembrist on mõned diplomaadid ja nende pereliikmed pidanud taluma kummalisi, ent ahistavaid rünnakuid. Kümme ohvrit on ka arstide poole pöördunud. CNNiga anonüümselt vestelnud kaks diplomaati räägivad, et nende kõrvakuulmine on jäädavalt kahjustatud ning kodumaa arstid keelasid neil Kuubale naasta. Mitu diplomaati on esitanud palve, et neid kuhugi mujale ümber saadetaks. Selle aasta juunis kaebasid ka viis Kanada diplomaati, et nemad ja nende pereliikmed kannatavad sama ahistamise ning samade sümptomite käes. Ehkki Kuuba võimud koostöös kanadalaste ja ameeriklastega asusid asja uurima, jätkusid kummalised helirünnakud endiselt.

Oletatavad relvad, mida rünnakutes kasutatakse, on erinevad ning on diplomaatide kinnitusel kindlasti paigutatud kas nende kodudesse Havannas või siis vähemalt aeda. Üks, mida diplomaadid kirjeldavad, ei tekita mitte lärmi, vaid töötab inimese kuuldavusest väljaspool. Kui helirünnak algab, tekivad otsekohe sümptomid nagu iiveldus, peavalu ja kuulmise nõrgenemine. Samas on teised rünnakud vägagi kuuldavad: kurdistav lärm, mis sarnaneb putuka pirisemise või metalli kraapimisega. Kust vastikud helid täpselt tulevad, ei suuda ohvrid tuvastada. Mõnda ohvrit tabavad rünnakud hilistel öötundidel.

Mais saatis USA protesti märgiks riigist välja kaks Kuuba diplomaati. Seda hoiti esialgu saladuses. Nüüd rääkis välisminister Rex Tillerson, et ei hea ega halvaga ei suuda kuubalased kuidagi rünnakute põhjustajat tabada. Välisriikide diplomaate - eriti aga neid, kes töötavad USA saatkonna heaks - jälgitakse Kuubal kullipilguga. Nad ei tohi kuubalasi nende kodudes külastada ning peavad kõikidest Havanna-välistest sõitudest ning töösuhetest Kuuba rahvusest inimestega Kuuba valitsusele teada andma.

Kuuba valitsus aga väidab kaljukindlalt, et ei tea, kes rünnakute taga on ning on samuti igati huvitatud sellest, et pahalased kätte saada. Sel suvel lubas Kuuba riiki isegi FBI ja Kanada politsei töötajad, et need saaksid toimuvat uurida. Ometi ei leidnud uurijad diplomaatide kodudest mingeid jälgi helirelvastusest. Nüüd arvavad mõned uurijad, et äkki polegi rünnakute allikaks Kuuba, vaid hoopis mõni kolmas riik, kes tahab hiljuti suhteid soojendanud riikide vahele kiilu lüüa. Kandidaatideks on Venemaa, Iraan, Venezuela, Hiina ning loomulikult Põhja-Korea.

Mõned eksperdid siiski nii ei arva. Ladina-Ameerika suhete analüütik William LeoGrande peab süüdistusi, et rünnakute taga võis olla kolmas riik, liigseks spekulatsiooniks. Tema peab tõenäoliseks, et diplomaatide kõrvade piinamisega alustas Kuuba salateenistus, kes aga tegi käpardliku vea ning unustas kõrgematele instantsidele oma tegevust mainida.

Hoolimata neist intsidentidest ja pidevast kaadrivahetusest töötab USA saatkond Havannas võimude kinnitusel täiel koormusel ja kiirusel.