Therese JohaugFoto: AFP / Scanpix
Doping
22. august 2017, 12:56

KÕIK! Spordikohus jätab Johaugi olümpialt eemale (6)

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) teatas täna otsuse Norra suusataja Therese Johaugi dopingujuhtumi kohta, mis jätab ta Pyeongchangi olümpialt eemale.

Norra olümpiakomitee määras Johaugile aasta alguses 13 kuu pikkuse võistluskeelu (keeld lõppeks 18. novembril), mis jätnuks norralannale võimaluse pääseda 9. veebruaril algavatele Pyeongchangi olümpiamängudele. Rahvusvaheline suusaliit FIS nõudis talle aga pikemat karistust ja selle üle CAS juurdleski. 

Täna teatas CAS, et adekvaatne karistus on hoopis 18 kuud, mis hakkas kehtima 2016. aasta 18. oktoobril. Lõppdaatumiks on seega 17. aprill 2018.

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebool. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini nimelise kreemi kaudu, mida norralanna määris väidetavalt Itaalias laagris viibides oma päikesepõlenud huulte peale.

CASi põhjendus oma otsusele: "Analüüsinud kogu juhtumit, leidis paneel, et Johaug ei suutnud kontrollida tootepakendit, millel oli selge dopinguhoiatus. Säärane tegevusetus päädis antidopingureeglite rikkumisega. Hoolimata Johaugi muidu puhtast registrist oli paneel võrdse kohtlemise tagamiseks kohustatud määrama proportsionaalse karistuse."

Johaug on muuhulgas olümpiavõitja (Vancouveri 4x5 km teatesõit), seitsmekordne maailmameister ja kahekordne MK-sarja üldvõitja.