Heiki NabiFoto: Alar Truu
Maadlus
22. august 2017, 22:30

VÄGEV! Heiki Nabi pälvis maadluse MMilt hõbeda (24)

Kreeka-Rooma raskekaalu maadleja (-130kg) Heiki Nabi tuli Pariisis toimuval MMil hõbedale, finaalis kaotas ta kahekordsele maailmameistrile ja Rio olümpiahõbedale Riza Kayaalpile punktidega 1:2. 

Finaal (vs türklane Riza Kayaalp)

Kuldmedalikohtumist alustas agressiivsemalt türklane, kes kasutas oskuslikult ära oma häid trügimisoskusi. Pooleteise minuti järel näitas Kayaalp oma võimu, kui lükkas Nabi ringist välja. Esimene punkt anti samuti vastasele pärast kaheminutilist heitlust, kui Nabil oli pea liiga alla jäänud (nn pealöök).

Matši teises pooles jäi Nabi juba 0:2 taha, kui pälvis finaalis järjekordse hoiatuse. Kuigi minut enne kohtumise lõppu vähendas eestlane kaotusseisu minimaalseks päästis nulli tiksunud kell vastase ning tõi Kayaalpile tema karjääri kolmanda maailmameistritiitli. 

Poolfinaal (vs tšiillane Yasmani Acosta Fernandez)

Otsustavat matši alustas Nabi rahulikumalt ning sai selle eest ka natukene karistada, kui minut pärast algust teenis vastane aktiivsuse eest punkti. Raskest seisust suutis eestlane aga taastuda ning puhkepausile mindi juba 1:1 viigiseisult. Minut enne aja lõppu teenis aga maadluspunkti Nabi ning 2:1 seisul matš ka lõppes, mis tähendas, et nelja-aastase vahe järel võitleb meie mees taas maailmameistritiitli nimel. 

Veerandfinaal (vs ukrainlane Mõkola Kutšmii)

Pika ja võrdse pusimise otsustas lõpuks ukrainlase treeneri matile visatud protestiloomake (pehme mänguloom). Kuivõrd protesti ei rahuldatud, teenis Nabi vähem kui minut enne matši lõppu kaks tähtsat punkti, mis andis talle 4:1 edu ja lõppeks võidu.

Poolfinaalis ootab Nabit, kel kodus juba kaks maailmameistritiitlit, Tšiili ja Kuuba topeltkodakondne Yasmani Acosta Fernandez.

Kaheksandikfinaal (vs iraanlane Shahab Morteza Ghourehjili) 

Nagu avaringis, ei nähtud selleski Nabi matšis ühtki korraliku heidet. Esimese kolme minuti järel oli seis 1:1. Teise perioodi algusfaasis sai meie mees iraanlase passiivsuse eest punkti (2:1), lõppseisu vormistas Nabi hea kontrarünnakuga, mille tulemusena lesis Ghourehjili kõhuli matil ja Nabi konkreetselt tema peal. Too tegu oli väärt kaht punkti ja tõi eestlasele 4:1 võidu.

Veerandfinaalis maadleb Nabi, kas ukrainlase Mõkola Kutšmiiga või Aserbaidžaani müraka Sabah Shariatiga.

Avaring

Nabi alustas MMi kindla 5:0 võiduga kohaliku mehe Matthieu Lorentzi üle. Ühtki heidet Nabil teha ei õnnestunud, kuid meie vägilane oli terve matši vältel selgelt aktiivsem pool ja teenis punkte Lorentzi ringist välja puksimisega. Silmanähtavalt pani Nabi parema füüsise maksma teisel kolmeminutilisel perioodil, mil teenis viiest punktist neli.

Kokku alustas MMi 28 raskekaallast.