Therese Johaug.Foto: HEIKO JUNGE
Doping
24. august 2017, 12:11

TAGA TARGEMAKS! Norra suusaliit tahab pärast Johaugi juhtumit dopingureeglite muutmist (9)

Hiljutise Therese Johaugi dopingusaaga taustal on Norra suusaliit esitanud nõudmise, et Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) oma reegleid muudaks. 

Norralased on veendunud, et Therese Johaugi organismi sattus keelatud aine klostebool juhuslikult. Seetõttu leiavad nad, et WADA peaks kogemata dopingureeglite vastu eksinud sportlastega käituma leebemalt.

"Kuidagi peab olema võimalik eristada tahtliku käitumist ning kogemata tehtud vigu," sõnas Norra suusaliidu murdmaasuusatamise komitee juht Torbjörn Skogstad kohalikule uudisteportaalile NRK. 

Säärase plaaniga ei ole aga nõus WADA üks asutajaliikmetest, dopinguekspert Arne Ljungqvist. "Sellise plaaniga võib Norra jätta mulje, et üldiselt karistatakse eksinud sportlasi karmilt, kuid kui oma tipud põruvad, siis tahetakse kasutusele võtta leebemad karistused," arvas mees. "Selline käitumine pole väga usaldusväärne."

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) teatas sel nädalal, et otsustas dopinguga vahele jäänud Norra suusataja Therese Johaugi esialgse 13 kuu pikkuse karistuse asendada viis kuud pikema võistluskeeluga, mis jätab ta eemale kogu tulevast hooajast, sealhulgas Pyeongchangi olümpiast.

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebool. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini nimelise kreemi kaudu, mida norralanna määris väidetavalt Itaalias laagris viibides oma päikesepõlenud huulte peale.