Nii tähistasid Eesti koondislased ajaloolist võitu.Foto: Teet Malsroos
Võrkpall
28. august 2017, 17:15

ÕL POOLAS | Meenutus: kui Eesti ja Poola viimati mõisa peale mängisid, nähti Audentese spordihallis imet

Eesti võrkpallikoondis kohtub täna kell 21.30 teatavasti EM-finaalturniiri A-grupi viimases matšis kodupubliku ees mängiva Poolaga. Kui Eesti võidab, pääsetakse alagrupist edasi Krakowis peetavasse play-off'i, kui mitte, ootab eest kojusõit. Vähemalt enne kell 18.30 algavat Soome ja Serbia matši on võimalus, et viimaseks jäävad hoopis poolakad ise.

Viimati peeti Eesti ja Poola vahel ülioluline kohtumine 2008. aastal, kui Audentese spordihallis jagati välja järgmise aasta EM-finaalturniiri pilet.

Eesti hakkas favoriidiks peetud poolakatele suurepäraselt vastu ja võitis geimidega 3:2. Sealjuures kaotati kaks esimest geimi ja tuldi viiendas geimis välja 7:12 kaotusseisust!

Õhtulehe mänguülevaade kirjeldas toimunut nii:

"Uskumatu!" vangutasid kõik asjaosalised pead, endal silmad märjad ja nägu naerul.

Argo Meresaar ei peitnud pisaraid, kui tuli tribüüni juurde tüdruksõbralt suudlust saama. Läks siis kaaslaste juurde tagasi ja kõik pallurid tänasid publikut end kõhuli tribüünide poole libistades.

"Elu mäng muidugi!" hõiskas Eesti üks kangelasi, ses EM-valiktsüklis esmakordselt algkoosseisu pääsenud sidemängija Kert Toobal. "Toimunut on raske millegagi võrrelda. Uskusime endasse lõpuni välja. Pärast niisugust viienda geimi algust, mida poolakad tegid, pole tavaline mängu tagasi tulla."

Eesti peatreener Avo Keel nimetas eilset sportlikus mõttes elu parimaks päevaks. "Olen treeneritööd teinud ainult kolm aastat, aga juba sellegi ajaga kogenud hästi palju treenerirõõme," ütles Keel.

"Mängijakarjäärist meenub ülev tunne noore poisina, kui võitsime otsustavas kohtumises Kiievit ja pääsesime Kaleviga kaheksakümnendate keskel tagasi NSV Liidu kõrgliigasse."

Seega: kuigi Poola on hirmtugev, siis Eesti koondis on näidanud, et imesid suudetakse korda saata küll. Muide, EM-finaalturniirilt Poola siiski lõpuks välja ei jäänud - pilet lunastati lisavalikturniiril. Kui turniir ise kätte jõudis, tuldi aga lausa Euroopa meistriteks! Eesti kaotas aga B-grupis nii Soomele, Hollandile kui Venemaale ja jäi viimaseks.