Foto: Erakogu
Krimi
7. aprill 2021, 12:09

KUULSAD ROOLIJOODIKUD | Kes Eesti avaliku elu tegelastest on alkoholijoobes rooli keeranud? (159)

Teisipäeva õhtul tabas politsei tuntud teleajakirjaniku ja endise riigikogu liikme Maire Aunaste Tartus oma Subaru roolist alkoholijoobes. Aunaste jaoks pole tegu esimese joobes sõiduga - ta on seda teinud ka aastal 2004. 

Eestis on terve hulk avaliku elu tegelasi, kes suurema või väiksema promilliga autoroolist kõrvaldatud. Vaatame, kes need on. 

2018. aasta algul peeti joobes juhtimise eest kinni tõsielustaar Kalvi-Kalle Kruusamäe, kes tegi sotsiaalmeediasse postituse, kus naeris selle üle, et politsei ta 0,2-promillise joobega kinni pidas. Mees pole teinud saladust, et juhiluba tal pole ning mullu detsembris sai ta erinevate liikluseeskirjade rikkumise eest karistuseks 359 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. Mees on varem rikkumiste eest ka vangis istunud. 

Foto: Alar Truu

2017. aasta augustis keeras neljarattalise rooli napsusena näitleja Peeter Oja, kes tegi kodu poole sõites mitu avariid. Koduhoovis vahistatud mees puhus välja 1,7-promillise joobe. 

Harju Maakohus tunnistas näitleja süüdi mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis ja mõistis talle karistuseks kuus kuud vangistust, millest ärakandmisele kuulub kolm kuud ja 28 päeva. Karistust vähendati, sest asi lahenes lühimenetluses. Lisakaristusena võeti Peeter Ojalt kolmeks kuuks mootorsõiduki juhtimise õigus. Menetluskuludena tuli tal hüvitada 520,50 eurot.

"Ma lihtsalt tahan vabandada kõigi ees ja ütlen, et mul on piinlik selle pärast, mis juhtus. Ma kahetsen ja rohkem mul ei ole midagi lisada," ütles mees kohtutrepil teda oodanud ajakirjanikele. "Aga mis saab edasi, millised järeldused teete?" uurisid ajakirjanikud Peeter Ojalt kohtutrepil. "No milliseid järeldusi saab siin teha?“ päris Oja vastu. "Kas järgmine kord võtate takso?“ küsis ajakirjanik. "Jah," vastas Oja natukene muheledes.

Foto: Martin Ahven

2018. aasta jaanuaris tõi saade "Kuuuurija" avalikkuse ette juhtumi, kus videosse püüti üsna imelikku sõidustiili viljelenud laulja Erich Krieger. Pereema Mari nägi küla vahel sõitmas üht ebastabiilset autojuhti. Koduukse ette autot parkides märkasid Veiko ja Mari, et keset teed kummaliselt peatunud autost väljus tuigerdav mees, kes hakkas keset teed urineerima. "Ta tahtis peatuda, aga ta ei leidnud sobivat kohta. Nagu ka video pealt natuke näha, pani ta risti ühe tee kinni — see hetk oli kindel — ta oli alkoholijoobes. Ükski adekvaatne inimene niimoodi ei käitu," kirjeldas naine. "Nägime seda pilti koos naabritega, kes olid ka õues. Inimene oli autost välja tulnud, hoiab ühe käega kinni autost, et mitte ümber kukkuda, teisega urineerib ja vahepeal leidis ka aega meile lehvitamiseks."

Pereisa jälitas siis autot 5 kilomeetrit ning sihtkohta jõudes selgus, et tegu oli Erich Kriegeriga. Laulja ise väitis, et kannatab liigesehaiguse podagra käes, mistõttu ta vahel taarub või lonkab ja seetõttu võib inimestele jääda ekslik mulje. "Mul oli jalg selles liigesepõletikus, seda võib mu perearsti käest küsida. Purjus ma seal pole. Ei saa öelda, et ma olen lauskarsklane. Mul on võib-olla kunagi olnud alkoholiga probleeme, aga praegu ei ole."

Kriegeril on varemgi selliseid olukordi ette tulnud - 2003. aastal kahtlustati teda Saku lähedal purjus peaga sõidus, aastal 2005 tagurdas ta väidetavalt joobes otsa seisvale autole, 2009. aastal tabati ta Tallinnas Peterburi teel roolist joobnuna. Toona ütles Krieger meediale, et ta taunib purjus peaga rooli istumist, sest teeb sellega eelkõige haiget endale ja ka kaaskodanikele. 

Foto: Tiina Kõrtsini

2011. aastal jäi kirjanik Kati Saara Vatmann lausa kahel järjestikusel päeval joobes sõidukijuhtimisega vahele. Esimesel korral oli tema joove üle 1,5 promilli ning alustati kriminaalmenetlust. Teisel juhul oli tegu väärteoga – naine sai 1200 eurot trahvi ja juhtimisõigus peatati kolmeks kuuks.

Kati Saara Vatmann tabati tänavu autoroolis taas joobega. Pärnu maakohtu kohtulahendist ilmneb, et Vatmann juhtis 12. märtsil kella 17 ajal Rapla vallas Väljataguse külas mootorsõidukit 2,86promillise alkoholijoobega. 

Vastavalt kirjaniku ja tema kaitsjaga sõlmitud kokkuleppele tegi prokurör ettepaneku Kati Saara Vatmann süüdi tunnistada ja karistada 14kuuse vangistusega. See asendati 420 tunni üldkasuliku tööga, mis tuleb täita aastaga.

Õhtulehega rääkides ütles Vatmann, et pole alkoholijoobes vahele jäänud, eitades juhtunut.

Foto: Daisy Lappard

Aastal 2013 võeti jääknähtudega vahele näitleja Märt Avandi, kes sai väärteo eest 300eurose trahvi.

Carmen Mikiver tabati 2015. aasta lõpus juba teist korda purjuspäi sõitmast. Toona tuvastati tal vereanalüüsiga 2,38-promilline joove. Karistuseks määrati aasta, kuu ja 27 päeva vangistust. See asendati tema nõusolekul 407 tunni üldkasuliku tööga.

Foto: ARNO SAAR

Ka kirjanik Kertu Rakke on napsusena rooli istunud – aastal 2011 võeti naine rajalt maha lennujaama sõites. Tema joobe suurust ei avaldatud, kuid see oli kriminaalne.

Räppar Genka võeti purjuspäi roolis 2006. aastal Pärnus.

Odaviskaja Andrus Värnik jäi 2010. aastal 1,5-promillise joobega juhtimise tõttu pooleks aastaks lubadest ilma.

Igor Gräzin jäi 2003. aastal vahele 3,84promillise joobega. Ekspertide sõnul oli see juba eluohtlik.

2003. aastal jäi 1,72-promillise joobega vahele näitleja Egon Nuter.

Dirigent Paavo Järvi võeti lõhnadega roolist maha 2009. aasta kevadel USAs.

Foto: Alar Truu

2007. aasta suve varahommikul võeti roolist joobnud Tanel Padar, kes kahetses hiljem juhtunut väga ning tunnistas, et oli piisavalt purjus, et mitte kõike mäletada.

2010. aastal patustas alkoholi ja autoroolimisega näitleja Jan Uuspõld. Viru maakohus mõistis ta kriminaalkorras süüdi ja näitleja peab oma kukrut kergitama 25 740 krooni võrra.

Foto: Stanislav Moshkov

Endine olümpiaujuja Indrek Sei juhtis 1999. aastal 2,13-promillise joobega autot ja sai kaela kriminaalasja.

Aastal 2013 võeti roolist korraga kaks alkoholi tarvitanud naist – õed Siiri ja Viivi Sõnajalg. Kõigepealt roolis neljarattalist Viivi, kes viidi joobe kontrolliks haiglasse. Viivi põgenes sealt ning tema õde Siiri läks samuti joobnuna rooli. Mõne aja pärast võeti maha ka Siiri.

Mullu naistepäeval jäi joobes juhtimisega vahele tuntud loomakaitsja ja endine telenägu Heiki Valner. Meest karistati tingimisi vangistusega.

Foto: Arno Saar

Poliitik Kalev Kallo juhtis aastal 1999 autot 3,43-promillises joobes ning mõlkis ära neli autot.

Tunamullu võttis politsei puhumisreidi käigus roolist maha jääknähtudega teleajakirjaniku Andres Raidi. Mehe joove polnud suur ning ta võis pärast mõningast ootamist teekonda jätkata.

Foto: Martin Ahven

Aprillis aastal 2017 tabati autoroolist endine riigikogu liige ja ettevõtja Priit Toobal, kes kahetses joobnuna rooli istumist ning palus juhtunu pärast vabandust. Ekspoliitiku joove ei olnud suur ja Toobal sai karistada väärteo korras.

Eelmise aasta juulis põhjustas ralliäss Marko Asmer joobes juhtides Viimsi toidupoe parklas avarii. Seepeale parkis tähelepanelik kodanik Asmeri kinni ja kutsus talle politsei.

Foto: ARNO SAAR

2011. aasta juunis jäi purjuspäi autoroolis politseile vahele toonane riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna, kelle juhitud autol puudus ka tehniline ülevaatus. 

Mart Opmann tegi 1995. aastal Tallinna piiril avarii. Toonasel rahandusministril tuvastati 0,8promilline alkoholijoove. 

1997. aastal jäi alkoholijooves rooli keeramisega vahele Kristiina Ojuland, kes oli sel hetkel Reformierakonna nimekirjas ning riiigikogu liige. 

Lavastaja ja toonane Tallinna Linnateatri juht Elmo Nüganen juhtis autot kerges joobes 2004. aasta aprillis. Talle määrati 10 200 krooni suurune trahv.

Indrek Tarand jäi purjus peaga vahele 2002. aasta juulis. Tema sõnul käis ta Lätis spordivõistlusel, pärast mida vihtles saunas ja jõi õlut. Tallinna jõudes mõõdeti tal joobeks aga 1,07 promilli. 

Foto: Teet Malsroos

Kristen Viikmäe oli 2000. aasta algul jalgpallikoondise ründaja, ent jäi veebruaris purjuspäi ja juhilubadeta politseile vahele. 21aastane jalgpallur visati eksimuse pärast ka koondisest välja. 

Poliitik Jaanus Raidal on alkoholijoobes autoroolist tabatud kahel korral - 1999. ja 2009. aastal. Praeguse Otepää volikogu aseesimehe verest leiti eelmise sajandi lõpus 1,36 promilli alkoholi, kümme aastat hiljem aga 0,47 promilli. 

Jakko Väli tabati 1999. aastal autoroolist alkoholijoobes. 

Tänavu aprillis puhus parlamendivalimiste järgsel hommikul autoroolis promilli Marti Kuusik. Tal tuvastati minimaalselt 0,2promilline joove. Lisaks ületas mees kiirust. 

2019. aasta juunis võeti Tallinna kesklinnas maha joobes rooli keeranud raadiohääl Allan Roosileht. Politsei sai õhtul kella 17.30 paiku teate kahtlase sõidustiiliga autost, mis vajus liikluses ühest reast teise ja pidurdas järsult. Politseipatrull asus autole jälile ning Koidula ja Faehlmanni tänava ristis blokeeriti mehe teekond. Politseinikud selgitasid välja, et roolis olnud 59-aastane mees oli tarvitanud alkoholi ning algatasid joobes juhtimise tõttu mehe suhtes menetluse.