Maailmameister Shaun Murphy võitleb sügava mentaalse probleemiga.Foto: ANDREW YATES
Spordivaria
2. september 2017, 16:30

"Kaotasid, sest oled paks!" Maailmameister räägib avameelsest ülekaalulise inimese keerulisest elust

Snuukrimaailma superstaaride hulka kuuluv 2005. aasta maailmameister Shaun Murphy rääkis avameelselt, kuidas on terve elu jooksul võidelnud liigsöömisega ja talunud kehakaalu tõttu inimeste mõnitusi. 

“Noore poisina noriti mu kallal, näidati näpuga ja kiusati, sest olin ülekaaluline. Iga psühholoogi unistus oleks välja uurida, kuidas see minu edasist elu on mõjutanud,” rääkis 35aastane sportlane.

Maailmameister Shaun Murphy võitleb sügava mentaalse probleemiga. Foto: PAUL ELLIS

“Inimesed, kellel endale sarnast probleemi pole, ei suuda seda mõista. Nad ei saa aru, miks alkohoolik ei suuda joomisest loobuda. Samamoodi ei suudeta mõista, mis toimub inimeste peas, kes ei suuda ülesöömisest vabaneda. Olen kogenud täiesti kohutavat kiusamist.”

Lapsepõlve probleemid pole tegelikult Murphy elust kadunud ka täiskasvanuna. “Paari aasta eest kaotasin MMi finaalis, mida oli isegi raske üle elada. Sotsiaalmeedias hakati aga kommenteerima: “sa näed kohutav välja”, “sa pead kaalu langetama”, “kaotasid, sest oled paks”. Pärast seda ei lahkunud ma nädalate kaupa enda kodust,” meenutab Murphy.

Maailmameister Shaun Murphy võitleb sügava mentaalse probleemiga. Foto: PAUL ELLIS

“Mulle pole vaja õpetada, millised toiduained on tervislikud ja millised mitte. See on sügav mentaalne probleem, miks minu moodi inimesed ei suuda õigeid valikuid teha."

Shaun Muprhy on oma põlvkonna üks säravamaid snuukrimängijaid ja 2005. aastal tuli ta kõigest 22aastasena maailmameistriks, hiljem on ta kahel korral jõudnu MMi finaali. Kokku on Murphy võitnud seitse ranking-turniiri ja teeninud karjääri jooksul üle kolme miljoni naelsterlingi.

Maailmameister Shaun Murphy võitleb sügava mentaalse probleemiga. Foto: PAUL ELLIS