Janis Timma oli kaheksandikfinaalis Montengero vastu hoos, olles 21 punktiga meeskonna resultatiivseim. Foto: OZAN KOSE
Korvpall
12. september 2017, 10:59

Läti kossuime teel seisab Sloveenia kuldne trio

Viimati 1939. aastal korvpallis tiitlivõistlustelt medali teeninud lätlased lähevad täna õhtul vastamisi Sloveenia koondisega. Kui eeskätt vajatakse ja loodetakse hiilgemängu oma 22aastaselt Kristaps Porzingiselt, siis tegelikkuses peab kogu Läti koondis töötama kui ühtne löögirusikas. 

See, et New York Knicksi 221-sentimeetrine mängumees suurem osa rambivalgusest enda peale on meelitanud, pole üllatav. Korvpallimaailma Mekas palliv Porzingis on säärase kuulsusega juba harjunud. Lisaks on erinevalt ookeanitagusest meediast Vana Maailma uudisteagentuurid olnud mehe suhtes ka võrdlemisi positiivsed. Aga on ka põhjust!

Nelja võidu ja ühe kaotusega keerulisest D-alagrupist teisena läbi marssinud Läti alistas kaheksandikfinaalis kerge vaevaga Montenegro koondise 100:68 ning seni peetud kuue mängu järel on Porzingise keskmisteks näitajateks 21,8 punkti, 5,8 lauapalli ning 2 kulpi mängus. Vähemalt samatähtis on aga olnud teiste koondislaste panus. 

Keskmiselt kahekohaline arv silmasid on veel ette näidata Janis Timmal (15,8) ning Davis ja Dairis Bertansil (vastavalt 12,2 ja 11,0). Ilmestaski play-off faasi esimene kohtumine Montenegroga seda, et kui lisaks Porzingisele saadakse käima ka ülejäänud mehed, võib visa vastupanu oodata iga Vana Maailma koondis. 

Veerandfinaalis seisab lõunanaabritel ees Sloveenia koondis, kelle mängumootorit veavad NBA kogemusega Goran Dragic ning Real Madridi imelaps Luka Doncic. Lisada sünnipärastele sloveenidele kodustatud veel Anthony Randolph, ongi koos kuldne trio, kes väikeriigi lippu kõrgel hoiavad. 

"Doncici ja Dragici kinnivõtmine saab olema meie jaoks väga oluline," sõnas Timma rahvusvahelisele meediale tänase kohtumise ees. "Õnneks on ka meie meeskonnas väga head tagamängijad olemas. Igal juhul tuleb kõva lahing. Selleks turniiriks oleme kokku saanud väga võimsa löögirusika ning senimaani oleme iga mänguga paremaks läinud. Loodame, et jätkame samas vaimus."

Läti viimasest medalivõidust (1939. aasta EMi hõbemedal - K.J) möödub tänavu juba 78 aastat. Juba praegu tunamullust edu korranud ning veerandfinaali edenenud lätlased loodavad, et tänavune turniir kustutab nende medalinälja. 

"Me ei hakka seda kõva häälega välja ütlema," sõnas Timma. "Hetkeseisuga võtame päev korraga. Mäng-mängult tulemusi näidates mõistavad ka teised koondised seda, et oleme tulnud siia võitma, mitte lihtsalt palli patsutama. Praegu on peamine samasuguse hooga edasi mängida ning siis on kõik võimalik."