Riigikogu Foto: Robin Roots
Eesti uudised
14. september 2017, 11:16

Riigikogu lükkas tagasi aktsiisimäärade taastamise eelnõu (6)

Riigikogus lükkas esimesel lugemisel 49 poolthäälega tagasi eelnõu, mis taastaks 2015. aastal kehtestatud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi määrad aastani 2020.

Eesti Reformierakonna fraktsiooni algatatud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse muutmise seaduse eelnõu (439 SE) seletuskirjas märgitakse, et 2016. aastal kehtestatud ja 2017. aastal suvel jõustunud aktsiisitõusud olid ülemäärased ja ettearvamatud.

Alkoholiaktsiisi tõus soosib eelnõu algatajate hinnangul kange alkoholi eelistamist lahjale alkoholile, mõjutab riigieelarvele ebasoodsalt piirikaubandust ja asendustarbimist ning  kahjustab Eesti tootjaid ja kaubandust. Õiguslikult on aktsiisitõus vastuolus õiguspärase ootusega, mille riik lõi 2015. aastal tähtajaliselt sätestatud aktsiisimäärade ning lubadusega, et noid enne 2019. aastat ei tõsteta.

Eelnõu algataja esindaja Jürgen Ligi selgitas, et eelnõu algatajad ei pea alkoholiaktsiisi sugugi halvaks ega alkoholi tarbimist heaks. Kuid tema sõnul jäid makse puudutava kobareelnõu puhul tõsised diskussioonid pidamata. Ligi juhtis tähelepanu ka asjaolule, et alkoholiaktsiisi tõusu tõttu on riigil juba praegu saamata jäänud suur summa.

Läbirääkimistel Vabaerakonna nimel sõna võtnud Andres Ammas ütles, et Vabaerakond toetab eelnõu saamist seaduseks. Reformierakonna fraktsiooni nimel võttis sõna Aivar Sõerd.

Rahanduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 49 ja vastu 32 riigikogu liiget.