NÄPUD TAEVA POOLE: Luka Doncic pallib pühapäeval EM finaalis. Foto: OZAN KOSE
Korvpall
14. september 2017, 23:17

Kolmeseid lennutanud Sloveenia lõhkas EMil üllatuspommi

Valitsev Euroopa meister Hispaania peab tänavu rahulduma pronksimänguga. Poolfinaalis šokeeris neid Sloveenia koondis, kes pani püsti müstilise viskekontserdi ning jõudis 92:72 võiduga finaali. 

Hispaania läks küll Marc Gasoli viskest kohtumist 2:0 juhtima, kuid Sloveenial oli kolmeste näol kohe vastus olemas. Alustuseks kaheksast kaugviskest kuus tabanud sloveenid võitsid avaveerandi 25:19. Hispaanlastel ei sopsanud läbi korvirõnga sealjuures ükski seitsmest teele saadetud kolmesest. 

Kuigi teisel veerandajal said esimesed kolmesesopsud ka hispaanlased, ei tähendanud see, et Sloveenide hoog oleks raugenud. Endiselt müstiliselt (7st 4) kolmeseid loopinud Sloveenia oli poolajaks peal 49:45.

Pärast poolajapausi näitasid võimsamat minekut jällegi sloveenid. Jaka Blazic pääses kaks korda järjest kiirrünnakusse ning eduseis suurenes juba kümne punkti peale (55:45). Sloveenide varjatud kangelane oli Gasper Vidmar, kes hispaanlastelt kaks ründeviga välja meelitas (Marc Gasoli vastu). Veerandaja võitsid sloveenid 24:12 ning viimasele veerandajale mindi vastu juba 73:57 eduseisul. 

Kuus minutit enne lõppu suurendas Dragici lauapõrkest kolmene Sloveenia eduseisu juba 21 punktiliseks (83:62). Kuigi Hispaania suutis teha väikese 5:0 vahespurdi ei olnud lõpus võitjas kahtlustki. Lõpusireeni kõlades ilutsesid tablool Sloveenia võidunumbrid 92:72.

Sloveeniale tõi võidu meeskondlik mäng ning uskumatult hea kolmesteprotsent. Anthony Randolphi arvele jäi lõpuks 15 silma, kahekohalise arvu punktideni jõudsid veel Goran Dragic (15), Klemen Prepelic (13), Gasper Vidmar (12) ja Luka Doncic (11). 18aastane imelaps võttis veel maha 12 lauapalli ja 8 resultatiivset söötu. Hispaania parim oli täna 16 punkti toonud vanameister Pau Gasol. 

Kuigi mängu edenedes rauges ka Sloveenia kolmestehoog tabasid nad kokku teele saadetud 25 kaugviskest 14 ehk 56% Hispaania protsendiks oli nigel 26%. Lisaks sai lõunaeurooplastele saatuslikuks pallikaotuste arv 13 vs Sloveenia 8. 

Enne tänast kohtumist oli Sloveenia Hispaania vastu võidurõõmu tundnud vaid neljal korral 17st kohtumisest. Ajaloolise võiduga jõudis Sloveenia oma esimesse EM-finaali. Senine tipptulemus pärineb neil 2009. aastast, kui jäädi neljandaks.