Luka Doncic Sloveenia fännide keskel.Foto: AP / Scanpix
Korvpall
15. september 2017, 09:10

Doncic: tänan, Hispaania, kuid minu valik on Sloveenia!

Eilne mäng lõppenuks teistmoodi, kui Sloveenia imelaps Luka Doncic võtnuks Hispaania kodakondsuse

Euroopa korvpallimeistrivõistlused said eile hilisõhtul uue elu sisse, kui Sloveenia ei jätnud Hispaaniale teisel poolajal väiksematki võimalust ja võitis 92:72. Ühe mehe jaoks oli mäng aga eriliselt tähtis.

Juba viie aasta eest, 13-sena siirdus Luka Doncic Madridi Reali noortesüsteemi ja on nüüdseks kasvanud klubi võtmemängijaks. Hispaania, kes on teatavasti kodustanud NBA korvpallurid Serge Ibaka ja Nikola Mirotici, pakkus ka Doncicile oma riigi kodakondsust. Noor sloveen aga vastas selgelt "ei".

Teema tõusis üles mullu septembris, kui Hispaania spordileht Marca teatas esmalt, et Doncic sõlmib 28. veebruaril 2017, täpselt 18-aastaseks saamise päeval Realiga oma esimese profilepingu. Ning ajaleht lisas: siis tuleb noormehel ka otsustada, millise meestekoondise eest mängima hakata.

Hispaania korvpalliliidu president Jorge Garbajosa lausus selgelt, et selle riigi koondise uks on Doncicile avatud. Siiski möönis ta, et otsuse teeb mängija ise. Doncic vastas oma Twitteri kontol väga selge sõnumiga: "Olen väga tänulik Realile, Madridi linnale ja Hispaaniale, kuid minu valik jääb alatiseks minu kodumaa, Sloveenia kasuks."

Eile murdis Sloveenia Hispaania ja Doncic etendas üht peaosa. 18-aastane imelaps kogus 11 punkti, 12 lauapalli ja 8 korvisöötu ega teinud rohkem kui 35 mänguminuti jooksul EMi suursoosiku vastu ainsatki pallikaotust! Sloveenia mängib finaalis, kus kohtub Serbia või Venemaaga.

Muuseas, Doncicile passi pakkumise mõtteid on mõlgutanud ka Serbia ja Montenegro. Luka isa Saša Doncic ongi serbia päritolu, ema aga sloveenlanna.