WADA president Craig Reedie ROKi istungjärgul esinemas.Foto: AFP / Scanpix
Doping
16. september 2017, 12:13

Venemaa spordileht: meie võit!

WADAs on erimeelsused, Venemaad ei eemaldata taliolümpialt (4)

Venemaa spordimeedia usub, et rahvusvaheline olümpiakomitee pehmendab haaret ning riigi koondis lubatakse osalema Pyeongchangi talimängudele. Niisuguse järelduse tegi ajaleht Sovetski Sport Limas toimuva ROKi istungjärgu eilse päeva järel.

Sel istungjärgul pidid ROKi kahe komitee juhid Dennis Oswald ja Samuel Schmid tegema Venemaa dopinguteema uurimise vaheettekande. Schmid ei sõitnud üldse Peruusse, tema asemel tuli üldsõnaline ettekanne eetikakomisjoni esindajalt.

Oswald oli konkreetsem, rääkis dopinguproovide kordusanalüüsimisest, kuid märkis, et igal konkreetsel juhul esitatakse sportlasele individuaalne süüdistus või mõistetakse ta õigeks. Kollektiivse vastutuse printsiipi ei kohaldata - sama soovi esitas ka ROKi liige, rahvusvahelise hokiliidu president Rene Fasel.

Sovetski Sport rõhutabki, et eilse päeva tähtsaim asi nende jaoks oli hinnang, mis anti 17 rahvusliku antidopinguagentuuri (NADO) soovile eemaldada terve Venemaa koondis taliolümpialt. Faselit toetas veel mitu ROKi liiget ning lisaks ka maailma antidopinguagentuuri WADA president Craig Reedie.

"Need inimesed vaatavad minevikku, mitte tulevikku. Suur osa nende räägitust ei kattu WADA ametliku seisukohaga. Mõistan, et nad ootavad kiiremat tööd," rääkis Reedie.

Venelased näevad positiivset ka ROKi asepresidendi John Coatesi ettepanekus näha olümpiahartas organisatsioonidele või sportlastele rahalise trahvi määramise võimalus. "Uudis on positiivne seetõttu, et sel juhul ei määrataks meie riigile kõige karmimat karistust. Pigem tähendab see tõsist trahvi ja üksikute sportlaste diskvalifitseerimist. Praegustes tingimustes on raske võtta seda teisiti kui võiduna," lõpetas Sovetski Sport ülevaate.