Luka Doncic (vasakul) ja Goran Dragic tähistamas pääsu EMi finaali.Foto: OZAN KOSE
Korvpall
17. september 2017, 12:36

Kas Luka Doncic valitakse juba 18aastaselt EMi kõige väärtuslikumaks mängijaks? (1)

Korvpalli EM-finaalturniir saab suure lõppakordi kell 21.30, kui kullamatšis lähevad vastamisi Sloveenia ja Serbia. Võitja kõrval pakub korvpallihuvilistele alati huvi, kes valitakse turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks. Praegu tundub, et esile tõusevad kolm kandidaati.

Sloveenia koondist on vedanud 31aastane Goran Dragic ja temast kuraditosin aastat noorem Luka Doncic. Kui turniiri alguses tegi säravamaid esitusi Dragic, siis kohamängudes on Doncic kogenuma koondisekaaslase kõrvale tõusnud, ehk isegi mööda läinud.

Tänu esimestele mängudele on Dragicil statistilistes näitajates veel kerge eelis. NBA klubi Miami Heati mängujuht on keskmiselt visanud 21 punkti, võtnud 4,1 lauapalli ning jaganud 5,4 resultatiivset söötu. Madridi Realis leiba teeniva Doncici vastavad numbrid on 15,1, 8,3 ja 3,8.

Goran Dragic. Foto: OZAN KOSE

Tänu oluliselt suuremale lauapallide arvule on Doncici ja Dragici efektiivsusnäitajad sisuliselt identsed: Doncici näitaja on 19,8 ja Dragicil 20,6. Visketabavuses on eelis samuti Dragicil: 47 protsenti Doncici 41,8 vastu, aga viimane on suurema osa visetest sooritanud kolmepunktijoone tagant ja see kisub protsenti alla.

Kui Sloveenia täna võidab ja mõlemad esinevad üsna võrdselt, jääb valik ilmselt Dragicile. Ent kui Doncic otsustab ise mängu saatuse, ei tasu imestada, kui hääletajad otsustavad tiitli anda just talle.

Serbia võidu korral tõuseb suurimaks favoriidiks nende liider Bogdan Bogdanovic (20,3 punkti, 3,5 lauapalli, 5,0 resultatiivset söötu, 20,1 EFF). Ülejäänud serblased on 25aastasest tagamängijast sammu võrra maas ja üks mäng enam suure tõenäosusega midagi ei muuda.

Bogdan Bogdanovic (paremal). Foto: OZAN KOSE

Pronksimatšis kohtuvad kell 17 Hispaania ja Venemaa. Hispaanlaste seast pole kindlat liidrit esile kerkinud, aga Venemaa staar Aleksei Šved võib mõne hääle siiski saada. Poolfinaali kaotus Serbiale tõmbas tema MVP-võimalustele ilmselt kriipsu peale, aga keskmised näitajad on endiselt muljetavaldavad: 25,8 punkti, 2,8 lauapalli ja 6,3 resultatiivset söötu. Kohamängudega on tema viskeprotsent langenud aga 41 protsendini.

Viimasest neljast EMist kolmel on triumfeerinud Hispaania ja nii pole ime, et 2009. ja 2015. aastal sai MVP-auhinna Pau Gasol ja 2011. aastal Juan Carlos Navarro. 2013. aastal oli Tony Parkeri kord ja Prantsusmaa krooniti ka Euroopa meistriks.