Goran Dragic koos oma noore abilisega. Foto: fiba.com
Korvpall
17. september 2017, 23:30

TEHTUD! Võimas Dragic, 18aastane Doncic ja külmavereline Prepelic tõid Sloveenia korvpallile esimese suurvõistluste medali ja kohe kuldse

Korvpalli EM sai vägeva kulminatsiooni, kui haaravas finaalmängus alistas Sloveenia 93:85 Serbia. 

Alguses said paremini minema serblased ning võitsid avaveerandi napilt 22:20. Seejärel läksid ohjad aga üha enam sloveenlastele, kelle edu kasvas teisel veerandajal vahepeal juba 11 punktile. 

Rohkem vahel käriseda ei lastud, kuid eelkõige püsisid serblased mängus tänu heale rünnakule. Küll aga ei saadud kaitses kuidagi pidama Goran Dragicit, kes viskas avapoolajal koguni 26 silma. Ühtekokku viskas Sloveenia teisel neljandikul 35 punkti ning pausile pääseti 56:47 eduseisus. 

Teine poolaeg algas sealt, kust pooleli jäi - Dragic tabas kohe esimesel rünnakul kolmese. Serblased aga ei murdunud ning püsisid südilt löögiulatuses. Kolmanda veerandaja keskpaigas said kurva teata sloveenid, sest meeskonna üks liidreid Luka Doncic pidi vigastusega platsilt lahkuma. 

Vähehaaval sulaski vahe sisuliselt kokku, kui Serbia jõudis kahe punkti kaugusele. Otsustavale veerandajale pääses Sloveenia siiski napis 71:67 eduseisus. Kusjuures oli Dragici arvel selleks hetkeks juba 35 punkti. 

Olukorras, kus Doncic vigastusega eemal oli ja Dragic vastaste veelgi valvsama pilgu all leidsid oma hoo ka Sloveenia vahetusmehed. Jaka Blazici vedamisel hoiti kerget edu, kuid vastast siiski maha raputada ei õnnestunud. 

Kannatlikult tegutsenud serblased jõudsid 5.47 enne kohtumise lõppu vaid punkti kaugusele ning minuti jagu hiljem pääseti ka juhtima. Sloveenial oli vastus olemas ning kohtumise saatus jäi närviliste lõpuminutite otsustada. 

Sealjuures otsustas Igor Kokoškov neil hetkedel Dragici pingile vahetada. Sloveenia sai sellest aga indu juurde ning minut enne kohtumise lõppu pääseti taaskord kuuega ette. Sellega oli mäng tehtud! 

Ühtlasi oli see Sloveeniale esimeseks suurvõistluste medaliks üldse ja kohe kuldne! Vägeva turniiri tegi kindlasti ka Serbia, kellel puudus EMilt sisuliselt koosseisu jagu mängijaid, eesotsas Miloš Teodosiciga. 

Üleplatsimehena viskas viimasel veerandajal nullile jäänud Goran Dragic 35 punkti. 21 silma lisas Klemen Prepelic, kes Sloveeniat viimastel minutitel külma närviga vedas. Vigastada saanud Luka Doncic piirdus ligi 23 minutiga, millega viskas ta 8 punkti ja hankis 6 laupalli. 

Serbia poolelt tõusis parimaks 22 punktiga Bogdan Bogdanovic. Kahekohalise punktisummani jõudis ka Milan Macvan visates 18 silma.