Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
22. september 2017, 12:37

JOOGA - tee hingesügavusse

Trennisaalide raudvara hulka kuulub loomulikult ka Indiast pärit jooga. Mitmete alaliikidega jooga ei mahu küll päris tavalise trenni mastaapidesse, vaid on pigem individuaalne hingeline kogemus, et saavutada keha, hinge ja vaimu sisemine tasakaal. Joogaharjutused ja -poosid treenivad tahtejõudu, lihaste tugevust ja painduvust. Õige hingamisrütm tagab maksimaalsed tulemused.

Et soojalt maalt pärit harrastus ja elustiil eestlastele hinge läheb, annab tõestust iga-aastane Baltikumi joogafestival juulis, räägib joogaõpetaja ja festivali peakorraldaja Merit Raju. Järgmisel aastal peetakse joogafestivali taas.

Merit ise on igapäevaselt jooga lummuses olnud üle kolme aasta. “Mulle on kogu elu olnud hingelähedased paljud joogapõhimõtted. Esimesse joogatundi sattusin 11 aastat tagasi. Olukorras, kus tunned ära oma tee, tuleb selgus väga lihtsalt,” teab naine.

Jooga annab heaolutunde kehas, suunab ja toetab eneseotsinguid. “Jooga arendab keskendumisvõimet, parandab und, seedimist ja immuunsüsteemi. Tegelikult ei nimetata seda üldse trenniks, sest see ei sisalda ainult füüsilisi harjutusi, vaid mõjutab meie kehas, meeles ja energialiikumiseski midagi enamat.”

Ei pea hästi painduma, et minna joogatundi – painduvus ei ole jooga eeldus, vaid tulemus. “Tähtis on valida enda jaoks õige jooga, see puudutab kogemusega sobivat taset, stiili, füüsilist intensiivsust, aga ka õpetaja sobivust,” teab Merit Raju. “Jooga on seotud elu kõikide aspektidega, seksuaalsus nende hulgas. Seksuaalenergia on võimas vägi meie sees ja nagu igasugust energiat (sõnu, aega, raha, jõudu, mõtteid...), õpetab jooga ka seda teadlikult kasutama.”

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2012. aasta septembrikuu ajakirjas.