Macron, Merkel, MayFoto: AP / Scanpix
Eesti uudised
21. september 2017, 16:20

Merkel, Macron, May ja teised poliittähed tulevad Tallinnasse koosolekule ja pidusöögile (25)

Järgmise neljapäeva õhtul koguneb Kadrioru kunstimuuseumisse uhkele pidusöögile Euroopa Liidu riigijuhtide koorekiht, eesotsas mõjukate naiste Angela Merkeli ja Theresa Mayga.

29. septembril toimub seoses Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisega Tallinnas digitaalvaldkonna tippkohtumine, kuhu on oodata esindajaid kõigist 28 Euroopa Liidu riigist. Seal hulgas tuntud riigipeasid ja valitsusjuhte nagu Ühendkuningriigi peaminister Theresa May, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Kui tippkohtumise korraldab Euroopa Liidu nõukogu eesistujamaa Eesti, siis EL-i maade riigijuhid haarasid ise initsiatiivi, et kohtumisele eelneval õhtul võiks toimuda ka mitteametlik õhtusöök. „Ootused õhtusöögiks on kõrged,“ kinnitas riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats.

Jäärats lisas, et tavapäraselt kiirustavad riigijuhid pärast tippkohtumisi kohe kodumaale tagasi ning ööseks jääda ei taha. Seega määrati digitaalvaldkonna tippkohtumine, kus arutatakse muu hulgas e-valitsuse, küberkaitse ja tuleviku digimajanduse üle, vaid ühele päevale.

Kuid riigijuhid ise leidsid, et kui nad kõik juba Tallinnas koos on, võiks vabas õhkkonnas ka teiste maailmaasjade üle arutada. Nii tuligi Eestil õhtusöök ära korraldada – tipp-poliitikutele kaetakse 28. septembri õhtul laud Kadrioru kunstimuusemis. Õhtusööki võõrustavad peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

Riigijuhtide õhtusöögi suhtes on osalemissoovi üles näidanud kõigi 28 liikmesriigi juhid ning sellest võtavad osa ka Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja europarlamendi president Antonio Tajani.

Nii palju poliitilisi liidreid pole mitte kunagi varem samaaegselt Eestis viibinud.    Digitaalvaldkonna tippkohtumine on Eesti eesistumise üks säravamaid üritusi.