Matti KillingFoto: Robin Roots
Sõudmine
22. september 2017, 20:36

Matti Killing enne MMi: siin on eriline kuumus, kõrvetab nagu oleks 100kraadises Soome saunas

Ülehomme algavad Sarasotas (USA, Florida) sõudmise maailmameistrivõistlused, kus Eestit esindavad paarisaeruline nelja- ja kahepaat. 

Eestlaste peamised lootused on mõistagi seotud neljapaadiga, kes rõõmustas meid mullu Rio de Janeiro OMil pronksmedaliga ja tõusis poodiumi kolmandale astmele ka 2015. aasta MMil. Nagu spordisõbrad teavad, pole tollest nelikust tänavu paadis Andrei Jämsät, kes taastub seljavigastusest. Seega istub pärast pikki katsetusi Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni ja Allar Rajaga paati Kaur Kuslap, kes sõudis neljapaadis ka aastatel 2013-2014.  

Kuigi too nelik hakkas kokkusõitu lihvima alles juuli lõpus, ei näe treener Matti Killing selles probleemi. "Kas just ajast puudu... praegu on siin vesi natukene liialt soe, mistõttu libisemisomadused on natuke teised kui kodus," osutab kogenud treener.

"Paat, milles istume, vajab natuke rohkem harjumist. Aga valikuid pole, teadsime seda ette. Nagu ikka, alguses oli ajavahe (Eestiga seitse tundi - M.T.) tõttu trennides tuimus ja keha polnud veel valmis, aga praegu läheb iga päevaga asi paremaks. Arvan, et suudame anda kõvasid lahinguid."

Neljapaate on stardis 15. Eelsõidu koosseisud loositakse homme, kuid teada on, et otse poolfinaali pääsevad iga sõidu kolm paremat. Ülejäänud jätkavad MMi vahesõidus. Killingu sõnul sihitakse esialgu A-finaali kohta, mis tänavust hooaega arvestades oleks juba kordaminek.

"Katsume esialgu A-finaali pääsuga hakkama saada, siis võtame juba edasi. See võimaldab juba teha ka tõsist sõitu poodiumi jaoks."

Kullafavoriitidena toob Killing esmajoones välja Leedu ja Suurbritannia, kuid lisab: "Mine sa tea, mis üllatuse kohalikud võivad valmistada. Praegu loeb, kes kuumusega toime tuleb. Siin on eriline kuumus, kõrvetab nagu oleks 100kraadises Soome saunas (internet väidab, et Sarasotas on sooja 32 kraadi - M.T.).

Kuigi teinekord on Zagrebis olnud 40 kraadi, aga ta pole nii terav. Siin ei taha päikese all küll olla. Aga see on meie spordiala. Võistlused on värskes õhus, katsume nii hästi kohaneda kui suudame ja anda endast kõik. Tänane hommik andis lootust, nii et vaatan eelolevatele startidele lootustandvalt. 

Rahvusvaheline võistluspaus on olnud pikk, ei tea, kas ja kui palju keegi edasi on läinud. Või kas keegi on hoopis tagasi läinud. Esimene sõit näitab paljuski ära." 

Kahepaadis sõuavad Sten-Erik Anderson ja Jüri-Mikk Udam.