Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
2. oktoober 2017, 12:00

TÖÖKOHASPORDIKUU: treeni arvuti taga!

Paljud tööinimesed veedavad suure osa tööpäevast arvuti taga istudes. Vähene liikumine ja pidev nn sundasendis olemine võib tekitada erinevaid probleeme ja kaebusi. Heaks abimeheks paljudest kontoritööst tingitud terviseprobleemidest üle saamisel  ja nende ennetamisel on kerge treening ning sobivad harjutused töökohal. Käesolevas artiklisarjas tutvustavadki FirmaFitnessi treenerid võimalusi, mille rakendamisel saavutad parema enesetunde.

Me kipume vajuma ettepoole – õlad roteeruvad sisse, selg on veidi ettepoole küüru ja alaselg nõgus. Et sellest asendist välja tulla, on mul järgnev harjutus. Harjutuse märksõnaks on rindkere ette ja üles viimine.

Harjutuse sooritamiseks istu nii, et põlved oleksid puusast kõrgemalt, see aitab alaselga fikseerida ja võimaldab keskenduda rohkem ülaselja liikuvusele, mis on antud harjutuse eesmärk. Kui tooli nii madalaks lasta ei saa, võib endale mõne padja vms kõrgenduse jalgade alla panna. Kui patja pole, võib jalad päkkadele asetada.

1) Paned käed risti rinnale ja rulli end rahulikult alla.

2) Rahulikult üles rullides vii õlad alla ja siruta rindkere ette ja üles.

3) Lõppasendis ära siruta üle ehk alaselg peab jääma neutraalsesse asendisse.

4) Harjutust võid korrata u 15 korda.

Arvutiga töötavatel inimestel kipuvad küünarvarred kangeks jääma hiire ja klaviatuuri kasutamise tõttu. Suuremad probleemid esinevad neil, kellel ei ole või ei kasuta käe- ega randmetugesid. Järgnev harjutus muudab Sind liikuvamaks ja võib ennetada tõsiste valude tekkimist.

Harjutust saab suurepäraselt sooritada laua taga.

1) Tõuse püsti, keera sõrmed väljapoole nii palju kui saad ja aseta peopesad vastu lauda.

2) Proovi saada küünarnukid sirgeks.

3) Vii õlad alla.

4) Kui endiselt tundub harjutus lihtne ja soovid tugevamat venitust, vii keharaskus tahapoole. Õlad peavad jääma alla, küünarnukid sirgeks ja peopesad vastu lauda.

5) Hoia asendit u 5-10 sekundit ja proovi kohe uuesti. Tee nii kuskil 8 kordust.

Soorita harjutusi enesetunde järgi!

Liigu, treeni ja naerata!

***

September on töökohaspordikuu, mis kulmineerub 23.-30. septembril toimuva üle-eestilise spordinädalaga. 
Töökohaspordikuud tähistatakse Eesti Olümpiakomitee, Ühenduse Sport Kõigile ja Kultuuriministeeriumi eestvedamisel, mille eesmärk on kutsuda inimesi üles töökohal või kolleegidega liikuma ning tööandjaid üles looma oma töötajatele liikumisvõimalusi.
Töökohaspordikuu kulmineerub üle-eestilise spordinädalaga, mille sihtgrupp on laiem. Kaasatud on nii koolid, spordiklubid, kui ka ettevõtted, kelle eestvedamisel saab nädala jooksul toimuma kokku ligi 1000 erinevat liikuma innustavat sündmust. Sündmuste seas on nii avalikke sündmusi, kui ka kitsamalt oma kollektiivile või kogukonnale suunatud tegevusi. Kutsume üles kõik lööma kaasa nii Töökohaspordikuul kui ka Spordinädal 2017 tegevustes. Võid korraldada oma sündmuse või siis hoopis ise registreeritud sündmustest osa võtta.

  • Töökohaspordikuu: http://www.eok.ee/t%C3%B6%C3%B6kohaspordikuu-2017
  • Spordinädal 2017: www.spordinadal.ee
  • Tublidele tööinimestele annab soovitusi liikumiseks töökohal FirmaFitness: http://www.spordinadal.ee/urituse-korraldajale/ettevotted-asutused/firmafitness