Pilt on illustratiivne. Foto: SERGEI KARPUKHIN
Doping
26. september 2017, 22:25

Venelastel on õigus? WADA peatas Prantsusmaa dopingulabori töö (5)

Teatavasti on Venemaa spordiüldsus ja alaliidud juba aastaid justkui tuuleveskitega sõdinud väites, et nende koduõuel toimuv dopingusaaga on läänemaailma vandenõu meie idanaabri vastu. Isegi, kui nendel väidetel tõepõhja all pole, on tänane uudis vesi venelaste veskitele. 

Nimelt peatas WADA ajutiselt Prantsusmaa antidopingu labori töö pärast seda, kui sealsete ekspertide poolt uuritud positiivne proov sisaldas lisaks fikseeritud ainetele veel kaht eri tüüpi steroidi. 

Eelmine nädal viidi Prantsusmaa ainsasse dopingulaborisse 80 kulturisti dopinguproovid, millest nii mõnigi positiivseks osutus. Ühe konkreetse proovi steroidide sisaldus ületas lausa 200 korda lubatud normi. Paraku reostas kõnealune proov analüüse teostavat masinat, rikkudes seeläbi järgmise partii. 

Kuigi masinaid pestakse regulaarselt pärast igat partiid, polnud tavaline puhastamine seekord piisav. Praeguseks on viga kõrvaldatud ning hetkel oodatakse WADA poolset kinnitust töö jätkamiseks. 

Prantsusmaa agentuuri esindaja Mathieu Teoran sõnas rahvusvahelisele meediale, et praeguseks pole selge, kauaks nende õigused on peatatud. Küll kinnitas Teoran, et saastunud proovid läbisid kõik korduvkontrolli ning ükski sportlane ebaõiglaselt karistada pole saanud. 

Kõnealuses laboratooriumis kontrollitakse ka 2024. aasta Pariisi olümpiamängude dopinguproove.