Liigume
30. september 2017, 09:00

Toitub TERVISLIKULT? Järelikult sööb ainult kapsast?!

Okei, kui kunagi fitness moodi läks ja esimesed võistlejad hakkasid kajastama enda menüüd, siis ma sain kergelt öeldes šoki ja teadsin, et sellist elu mina kunagi elama ei hakka. No mis sealt välja paistis siis? Üks suur kapsahunnik, kuhu oli eksinud mõni üksik kurgiviil ja näpuotsaga kanafileed. No ma ei tea, kuidas teiega lood on, aga ma hüppaks enne Türisalu pangalt pommi, kui hakkaks lõunasöögiks jänesetoitu sööma. Kaloraaž jäi neil sinna 1000 kcal kanti ja õhtusöök asendati piparmünditeega. Iga jumala hommik ja õhtu oli sisustatud cardioga.
Jah, nii tehti vormi kaua aega tagasi ja mõned üksikud aktivistid (minu sügav kaastunne) koos oma vanakooli treeneritega teevad siiani, aga õnneks neid on jäänud aina vähemaks. Ma ei hakka üleüldse lahti seletamagi, mis ühe naisterahva keha ja hormoonidega toimuma hakkab, kui rasvad kinni keerata ja kaloraaž nii kriiliselt madalaks lasta. Eks igaüks teeb omad järeldused. Aga enivei, tavainimesele ongi jäänud mingi täielikult haiglaslik pilt mälusoppi, nagu saakski heasse vormi ainult kapsast ja kana vitsutades. See ei ole nii! Kes mu instagrami jälgib, siis sheerisin ükspäev ka naistelehest leitud “imedieeti”, ma pidin tooli pealt alla kukkuma, kui seda lugesin.

Te olete kindlasti mitmeid kordi hakanud suure hurraaga dieeti pidama ja söönud kolm päeva ainult porgandit ja siis käega löönud? Mina ka… Dieeditajatel on nagu sisse kodeeritud see “kõik või mitte midagi”. Tänasest algab dieet, ehk siis jumala eest on vaja kalduda täielikku äärmusesse. Ja kuidas see jama alati lõppeb? Ah pekki, porgand viskas üle – vsjo kõik! Löön käega. Otsin Delfi naistekast parem uue kapsasupidieedi ja hakkan seda pidama. Ja siis läheb sama ring edasi. Jumala eest ei usuta seda, et kui süüa lihtsalt normaalset ja puhast toitu ja ennast liigutada, siis rohkem polegi vaja. Kohe on vaja ennast trennitada ribadeks ja nuusutada ainult kapsalehte. Ja dieet oleks alati nagu mingisugune kõva pingutus, millel on konkreetne algus ja lõpp.

Iga jumala kord, kui ma enda karbimajanduse kuskil lauale löön, siis tulevad kohe uudistavad pilgud mu ümber, et mida ma siis ikkagi söön? Iga teine silmapaar usub täiesti sügavalt, et minu toit peab olema NASA teadlaste poolt välja arendatud imesöök. Ja oh seda pettumust, kui nad leiavad sealt karbist lihtlabased makaronid, riisi, leiva või kartuli. Oh õudust! Aga Kaisa, makaron teeb ju paksuks? Mnjah… Ma käin seal samas poes, kus sina. Ma teen seda samat sööki, mida sina. Ainult, et ma jälgin täpselt toitainete vahekorda, ma ei uputa kunagi enda toitu kastmetesse ja ma eelistan alati puhast ja kvaliteetset toorainet.

Mis tähendab puhas ja kvaliteetne toit? Kui sa vaatad toidule peale ja suudad öelda, mis selle koostises on, siis on see päris hea asi, mida süüa. Kui sa vorstile peale vaatad, siis suudad sa selle koostist öelda? (Ma vist tegelt isegi suudaks, sest ma nägin kunagi ühte videot, kuidas lihatooteid valmistatakse ja ma sellest ajast peale ei suuda ühtegi viinerit, sardelli ega hakkliha süüa.) Aga see selleks. Kui sa vaatad peale õunale, riisile, kodujuustule, munale ja pähklitele, siis suure tõenäosusega sa saad aru, mida sa sööd. Aga kas sa näiteks kohukese, hommikuhelveste või jogurti koostist oskad öelda? Aga jäätise?

Ma olen saanud nii palju kirju teemadel, et tahaks tervislikult toituda, aga mulle ei maitse see või see ja juurviljad viskavad nii ruttu üle ning tervislik toit on nii kallis ja valmistamine võtab nii kaua aega. Pastoi!

Kas sa oled teinud ringkäigu toidupoes ja näinud kui palju erinevaid juurviljasegusid müügil on? Sa ei pea vitsutama iga päev brokkolit sisse, mul viskaks ka üle. Sulle ei maitse juurviljad? No ma võiksin sulle rääkida sada erinevat lugu teemadel, kuidas ma vihkasin juurviljasid, sest need maitsesid nii rõvedalt, kui ma pidin neid koolis või vanaema juures sööma.  Miks ma neid praegu söön? Sest ma õppisin ära kunsti, kuidas neid enda jaoks maitsvalt valmistada. Minu päeva päästab wokpann. Jep – keedukaalikas ei tundu väga ahvatlev, aga lõika see ribadeks ja woki koos kanaga ära. Oipliiiiiats kui maitsev!

Seda juttu, et tervislik toit on kallis ja selle valmistamine võtab kaua aega… ma tavaliselt jään sellist inimest konkreetselt lolli näoga vaatama. Makaron on vahepeal kallimaks läinud w? Pakk sügavkülmutatud juurviljasid valmib 3 minutiga. Millest sa räägid? Ahja, sellest NASA toidust jälle vist. Üks tuttav väitis mulle sügava veendumusega, et ta ei saa tervislikult toituda, sest kala on nii kallis. Ma isegi ei mäleta, millal ma viimati kala sõin – on jah kallis kurjam! Ja mis sellest?

Samamoodi ma ei söönud eluaeg maksakastet, sest sorri – maks oli rõve… kuni ma maitsesin ühe lusikatäie enda kunagise ämma poolt tehtud maksakastet ja voilaaa! Mu kolleeg ei söö hommikuks putru, sest see on rõve veniv ollus. Miks ma kunagi putru ei söönud? Sest ma olin terve oma elu seda venivat ollust saanud ja suure tõenäosusega ma ei söö seda, kui keegi külas pakub. Miks? Sest mulle maitseb ainult enda tehtud pudru, kus pole üritatud midagi sodiks keeta või ära mõrvata. Ja oiii kuidas ma ei salli, kui puder on nii paks, et see lusika küljest lahti ei tule või kui pudru on maitsestatud valge suhkruga. No igalühel omad kiiksud.

Mis mu point on? Ühte ja sedasama asja saab valmistada sajal erineval moel ja igat asja annab pekki keerata. Poesalateid oled saanud? Täis saast mis? Aga kodus tehtud kartulisalatit? Ma ei tea paremat asja. Mu mehele meeldib liha, mis meenutab rohkem sütt kui liha, minule meeldib liha verisena. Panid tähele? Tooraine on sama. Mu mees oleks vege praegu, kui ta oleks ainult poolküpset liha saanud. Ühesõnaga, eksperimenteeri ja leia enda jaoks just täpselt see retsept ja valmistusviis, mis sulle sobib. Sa oled siiani lihtsalt väga pange pannud oma valikuga.

Tead, mis mu lemmiktoit on? See sama toit, mida ma söön. Paljudele on jäänud mulje, nagu sportlased veavad kaasas enda karbimajandust ja siis umbes piinlevad ja söövad seda. Soe oled w? Mul käivad reaalselt neelud enda lõunasöögi järgi. Hommikupudrust ma ei hakka rääkimagi, sellepärast ma lähengi iga õhtu kell 21 magama, et hommikul kell 6 saaks hakata putru sisse kühveldama. Ja oli aeg, millal ma olin ema peale tõsiselt solvunud, kui mind enne kooli pudru ootas… öäkkk!

Ja kui ma otsustan ühel päeval, et aitab küll sellest bikiinidega ringi patseerimisest ja hakkan meeleheitel koduperenaiseks, siis ega mu menüü sellest ei muutu. Ma ei keela ja ei sunni ennast midagi sööma. Tervislik toit on maitsev, tuleb osata seda vaid teha.

Loe ka teisi Brena Fitnessi postitusi http://www.brenafitness.eu/category/blog/.