Olümpiarõngaid kujutav jääskulptuur Pyeongchangis, mullu talvel peetud festivali ajal.Foto: Reuters / Scanpix
Olümpia
28. september 2017, 13:41

Pinge kasvab: Lõuna-Korea toob olümpiamängudele rohkem sõdureid ja moodustab küberkaitse üksuse

Seoses oma naaberriigi Põhja-Korea oluliselt suurenenud sõjalise aktiivsuse ja pingete kuhjumisega poolsaarel võtab veebruaris taliolümpiamänge korraldav Lõuna-Korea kasutusele vastumeetmeid.

Mängude keskmeks olev talikuurort Pyeongchang asub Põhja-Korea piirist vaid 80 kilomeetri kaugusel. Lõuna-Korea põhjapoolne naaber on viimasel ajal teatavasti korraldanud nii tuumakatsetusi kui ka lennutanud rakette mitme tuhande kilomeetri kaugusele, samuti pidanud korralikku sõnasõda USAga.

Reuters vahendas Lõuna-Korea kaitseministeeriumi teadet, mille kohaselt hakkab talimänge turvama lisaks politseinikele ka 5000 sõjaväelast - seda on üle kahe korra rohkem kui 2002. aastal peetud jalgpalli MMi ajal, mille Lõuna-Korea korraldas koos Jaapaniga.

Samuti valib Pyeongchang mängude korralduskomitee POCOG peagi välja erafirma, mis hakkab tegelema põhjast tuleva häkkimise vastu suunatud küberkaitsega.

Lõuna-Korea on põhja poolt süüdistanud mitmes küberrünnakus, näiteks 2013. aastal pankade ja telejaamade vastu suunatud rünnak vaigistas arvutisüsteemid rohkem kui nädalaks. Samas ei võtnud Pyongyang nende rünnakute eest vastutust.

Samuti on Lõuna-Korea loonud uue terrorismivastase üksuse.

Soul teab, mida teeb, sest varasemast on hoiatavad näited olemas. 2002. aasta suvel, kui Lõuna-Korea valmistus jalgpalli MMi 3. koha mänguks Türgiga, ületasid Põhja-Korea patrullpaadid vaidluse all oleva kahe riigi merepiiri ja laskusid tulevahetusse lõunakorealastega, kellest kuus inimest suri.

1987. aasta novembris, üheksa kuud enne Soulis peetud suveolümpiamänge, sokutasid Põhja-Korea agendid pommi Korean Airi lennule number 858, tappes kõik pardal olnud 104 reisijat ja 11 meeskonnaliiget.

Üks agentidest tunnistas hiljem, et pommikäsu andis Põhja-Korea liider Kim Jong Il isiklikult ning eesmärgiks oli välismaalastest sportlaste ja pealtvaatajate peletamine OMilt.

Praegu peab rahvusvaheline olümpiakomitee ROK mängude üheks turvatagatiseks Põhja-Korea sportlaste ja kohtunike osavõttu. ROKi põhjakorealasest liige Chang Ung ütles mõne nädala eest, et poolsaarel suurenev kriis ei ähvarda Pyeongchang olümpiat ning loodetavasti saadab ka Põhja-Korea sinna oma sportlasi. Tolle riigi esindajad võivad võistelda iluuisutamises, lühirajauisutamises ja suusatamises.

Küll hoiatas Lõuna-Korea presidendi endine välisnõunik Lee Soo-hyuck, et suurenevad turvameetmed ei pruugi välismaalasi rahustada. "Küsimus on rohkem selles, kas Põhja-Korea otsustab võtta ette vaenulikke aktsioone või mitte," tõdes Lee.