Leedu paarisaeruline neljapaat võiduka EMi finaali järel.Foto: World Rowing
Sõudmine
29. september 2017, 16:56

Taimsoo: "Vennad on nii kogenenud, kõik on finaalis korduvalt sõitnud, keegi üle ei mõtle."

EELVAADE | Kellega Eesti sõudjad MMi medalite nimel joonele panevad?

Kas paarisaeruline neljapaat rõõmustab Eesti rahvast järjekordse MMi medaliga, selgub meie aja järgi homme kell 19.08 Sarasota (USA) sõudekanalis algavas finaalis. Tähtsa sõidu ootuses heidab Õhtuleht pilgu nii meie kui konkurentide senisele hooajale.

Suurfavoriidiks võib pidada tänavuse hooaja suveräänset valitsejat Leedut, kes võitis MMilgi nii oma eelsõidu kui ka poolfinaali. Ent medalivõimelised olla kõik kuus nelikut, teatas meie meeste treener Matti Killing eilse poolfinaali järel.

1. vesi: Poola (Adam Wicenciak, Dominik Czaja, Wiktor Chabel, Dariusz Radosz)
MMi nelikuga on tänavu tehtud kaks võistlust. Euroopa meistrivõistlustelt naasti hõbemedaliga, hooaja tähtsaimal MK-etapil Luzernis (juulis) astusid Poola mehed poodiumi madalaimale astmele. 

Maikuisel Belgradi ja juunikuisel Poznani MK-l saavutati pooliku paadiga (Czaja ja Wicneciak puudu) vastavalt teine ja viies koht. 

Poola paarisaeruline neljapaat MMil. Foto: World Rowing

2. vesi: Holland (Freek Robbers, Amos Kejser, Koen Metsemakers, Abe Wiersma)
Hollandi neljapaadi aasta on olnud mõnes mõttes sarnane Eesti omaga. MMi nelik polegi ühelgi suuremal võistlusel koos sõudnud. EMil ja Luzernis oli puudu Kejser, Poznanis Wiersma ning Belgradis oli praegusest nelikust paadis vaid Metsemakers.

Tulemused: EM - 6. koht, Belgradi MK - 5. koht; Poznani MK - 2. koht; Luzerni MK - 6. koht. 

3. vesi: Leedu (Aurimas Adomavicius, Rolandas Mascinskas, Martynas Dziaugys, Dovydas Nemeravicius)
Nagu ülal mainitud, sõudmisaasta valitseja ja sellest johtuvalt ka finaali suurfavoriit. Samas koosseisus triumfeeriti nii EMil kui ka Belgradi MK-l. Poznanisse leedulased ei sõitnud, kuid Luzernis oldi taas veel ja loomulikult võidukad. Seejuures polnud Šveitsi võidukas nelikus Nemeraviciust.

MMil on võidetud nii oma eelsõit kui ka poolfinaal.

Leedu paarisaeruline neljapaat võiduka EMi finaali järel. Foto: World Rowing

4. vesi: Suurbritannia (Peter Lambert, John Collins, Jonathan Walton, Jack Beaumont)
Praeguse nelikuga on tehtud kaks võistlust: leedulasteta Poznani MK pandi kinni, Luzernis oldi Leedu järel teised, kuid kaotust kogunes suisa 2,68 sekundit. Collinsita jäädi EMil esimesena medalita, eessõudja Lambert ei osalenud Belgradis, kuid paatkond naasis Serbia pealinnast 3. kohaga. 

Eile võideti Sarasotas oma poolfinaal Hollandi (+1,53) ja Poola (+2,04) ees.

5. vesi: Eesti (Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja, Kaur Kuslap)
Esimene ühine rahvusvaheline võistlus. Nagu Eesti spordisõber teab, on neljapaadi hooaeg Andrei Jämsä seljavigastuse tõttu möödunud eri koosseise katsetades. 

Kahjuks ei kaasnenud eksperimentidega ühtki säravat tulemust. A-finaali ehk kuue sekka jõuti vaid Belgradis, ent seal jäi selja taha vaid üks paat (Tšehhi). Faktiliselt MMi-eelse parima tulemuse ehk Belgradi 6. koha eest hoolitsesid Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Joosep Laos ja Kuslap.

Tšehhis Racices toimunud EMil, mis eelkõige meeles Geir Suursilla väljavahetamis-saagaga, võideti B-finaal (7. koht). Poznani MK jäeti vahele, kuid MMi peaproovilt Luzernist naasti pettumust valmistanud 10. kohaga. Viimati mainitud tulemus andis ka tõuke 100+ kg kaaluva Andersoni asendamiseks Kuslapiga, kes mõõtudelt rohkem Jämsä masti mees (paat on just tema parameetrite järgi timmitud).

MMil on meie meeste minek olnud aga lubav. Eelsõidus vormistati näiliselt kerge vaevaga edasipääsu taganud 3. koht, eilses poolfinaalis hoiti pikal esikohta, kuid lõppeks finišeeriti Leedu järel teisena (+1,49).

Taimsoo finaalieelne kommentaar Õhtulehele: "Mis siin ikka, tuleb rahulikult kahe jalaga maa peale jääda. Vennad on nii kogenenud, kõik on finaalis korduvalt sõitnud, keegi üle ei mõtle. Tean, et kui teeme oma asja tehniliselt ja korrektselt, siis sõidame ka väga hea sõidu. Tunne on hea, see loeb."

6. vesi: Norra (Jakob Nils Hoff, Jan Helvig, Erik Solbakken, Martin Helseth)
Homse nelikuga oldi stardijoonel Poznanis ja Luzernis, kust naasti vastavalt 3. ja 8. kohaga. Belgradis norralasi polnud, kevadisel EMil saavutati Solbakkenita viies koht.

Norra paarisaeruline neljapaat MMi finaalipääsu üle rõõmustamas. Foto: World Rowing