Foto: AFP / Scanpix
Maailm
1. oktoober 2017, 11:24

NB! Häirivad pildid!

KARMID KAADRID | Kataloonia referendum: vigastatute arv ulatub üle seitsmesaja! (113)

Kataloonlased tulid täna Hispaania valitsuse jõupingutuste kiuste valimiskastide juurde, et anda oma hääl piirkonna iseseisvuse poolt või vastu.

Märgilisel rahvahääletusel küsiti kõigilt Kataloonias elavatelt Hispaania kodanikelt, kas nad tahavad, et Katalooniast saaks iseseisev vabariik. Hispaania valitsus saatis hääletuskohtade ette politseiüksused, et sulgeda hääletuskeskused ning võtta kaasa hääletuskastid. Selleks kasutati ka füüsilist jõudu, vahendavad BBC ja The Guardian.

Paljudes hääletuskeskustes õnnestus politseinikel kastid ära korjata, et enamik oli siiski hõivatud Kataloonia meeleavaldajate poolt, kes püüdsid iga hinnaga hääletuskaste eemaldavaid politseinike minema peletada.

Hispaania politsei lasi rahva ohjamiseks käiku kummikuulid ja -nuiad. Jõudu kasutati isegi laste ning vanurite peal. Inimesi loobiti, tiriti mööda maad, lükati, rebiti. 

Kataloonia võimude teatel on Hispaania politsei vägivallatsemisega vigastanud juba 761 inimest.

Hääletus lõppes kohaliku aja järgi kell 20 õhtul ehk Eesti aja järgi kell 21.

Hispaania siseministeeriumi teatas, et kokkupõrgetes meeleavaldajatega on viga saanud 11 politseinikku. Meeleavaldajad loobivad politseinikke kividega, kirjutas ministeerium Twitteris.

Hispaania valitsus eitab sündmusi. Peaminister teatas, et Kataloonias ei toimunud täna mingit referendumit.