Kristjan Ilves.Foto: Aldo Luud
Talisport
1. oktoober 2017, 15:32

Viienda punktisummaga suvise MK-sarja kinni pannud Kristjan Ilves: veider on ennast üldvõitjaks nimetada (2)

Kahevõistluse suvine MK-sari on üks veider võistlus. Kristjan Ilves kogus kuue etapiga 194 punkti, mis oli paremuselt viies tulemus, kuid krooniti sarja üldvõitjaks.

Põhjuseks reglement, mis nägi ette, et triumfeerida saab vaid kõikidel etappidel osalenu. Punktisumma poolest esikümne meestest oli ta ainus, kes nii talitas. Tulemusteks 7., 14., 10., 5., 11. ja 5. koht.

Suvise MK-sarja lõppseis.

"Veider on ennast üldvõitjaks nimetada," tunnistas Ilves telefonitsi Õhtulehele. "Aga kui reeglistik nii ette nägi, siis on võidu üle hea meel. Mind tuldi ikkagi õnnitlema kui võitjat. Kõik teadsid süsteemi ette. Ja see on teiste mure, kas neil oli vaja seda võitu või mitte. Paljud läksid treenima, aga meie plaanidega need võistlused sobisid."

Uhket trofeed Ilvesele ei antud, kuid 7000 eurot auhinnaraha kulub ikka marjaks ära. "Pole väga kehv summa, tasus tulla."

 

Kui Saksamaa A-koondis ja enne Planicat sarja juhtinud austerlane Mario Seidl Sloveeniasse ei tulnud, siis see-eest olid esimest korda suvel kohal Norra tipud. Tänase võistluse Planicas lõpetas Ilves viiendana, 5,2 sekundit norralasest Magnus Hovdal Moanist hiljem.

Tänase Planica võistluse esi15.

"Põhimõtteliselt jäi kõik lõpu peale, aga ma pole nii teravas vormis kui eelmistel etappidel. Tegime enne kõvasti trenni, väsimus oli sees. Lõpus oli kumm vähe tühi," kirjeldas ka pärast hüppeid viies olnud Ilves tänast 10 km rullsuusasõitu.

Elva mehe tänane sõiduaeg oli päeva üheksas, kuid eile alles 40. Väga suur kontrast arvestades, et suvel ei saa ju määrdega alt minna. Eile teisena rajale pääsenud Ilves selgitab:

"Panin ise nii puusse. Läksin 12 sekundit varem startinud prantslast [Maxime Laheurte'i] püüdma. Ta on suhteliselt minu masti sõidumees, aga ta üritas omakorda mind mitte järele lasta. 

Teise ringi keskel sain ta kätte, panime ühe ringi koos, aga siis tuli totaalne kollaps. Pingutasin nii üle. Tagantjärele võib mõelda, et võinuksin esimestel ringidel taganttulijaid oodata, aga läks nii. Suvised võisltused on hea koht katsetamiseks. Sain hea kogemuse."

Erilist rõõmu valmistavad Ilvesele suusahüpped, mis on tal suvel stabiilselt hästi välja tulnud. "See on minu jaoks number üks. Kui suudan maailma tipus hüpata, siis on pool võitu olemas. Ees on alati lihtsam sõita, sest alustatakse normaalselt, järjest tõusva tempoga. Taganttulijana pead end esimese kahe ringiga surnuks sõitma."

Suvine võistlushooaeg selja taga, jääb Ilves Kesk-Euroopasse treenima. Esmalt ollakse neli-viis päeva Itaalias Predazzos hüppemäel, seejärel minnakse kümneks päevaks Saksamaale Oberhofi suusatunnelisse. Traditsiooniline Ramsau keskmäestikulaager jäetakse riskide vältimiseks sel korral vahele.