Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
6. oktoober 2017, 08:22

Kaitseks KÜLMETUSE eest

Apteegid pakuvad hulganisti toetavaid vahendeid, et haigustele vastu seista või paremini taastuda, kui viirus on sind siiski kätte saanud. Kuidas suurest valikust õiged asjad üles leida? Proviisor Catri Valner annab nõu.

Kuiv õhk ja madal õhutemperatuur mõjutavad organismi kaitsvate limaskestade seisundit nii, et viirustel ja bakteritel on lihtsam kehasse tungida. Kui haigustekitajatel on õnnestunud kaitsebarjäär läbida, käivitatakse immuunsüsteem, mille ülesandeks on teha haigustekitaja kahjutuks enne, kui see jõuab haigust põhjustama hakata.

Vitamiinid on bioaktiivsed ühendid, mida vajame organismi normaalseks.

arenguks ja toimimiseks. Kõiki vitamiine kehas ei sünteesita ja seetõttu peame saama neid toiduga. Vitamiinivarude vähenemine muudab rakud nakkushaigustele tunduvalt vastuvõtlikumaks.

Antioksüdandid on bioloogiliselt aktiivsed ühendid, mis kaitsevad organismi, muutes kahjutuks vabu radikaale, mis tekivad elutegevusprotsesside käigus. Vabad radikaalid on väga reaktiivsed. Nende liigsus kahjustab rakke ja kudesid ning lõpuks kujunevad haigused. Kõige tuntumad antioksüdandid on A-, C- ja E-vitamiin, ubikinoon (koensüüm Q10) ja antioksüdantne ensüüm superoksiid dismutaas (SOD).

Paljud vajalikud ühendid on pandud kapslitesse või muudesse mugavatesse manustamisvormidesse. Tuleb vaid enda jaoks õiged üles leida.

* Ternespiim. Pärast sündi omastatakse oluline immuunsüsteemi komponent laktoferiin just ternespiimaga. Lehmapiimast valmistatud laktoferiinipreparaatidel on viiruste ja bakterite vastane ning immuunsust ergutav toime. Laktoferiin takistab viiruste sisenemist rakkudesse, seob vaba rauda, et kahjulikud bakterid ei saaks paljuneda, ning ergutab haigusega võitlevate B- ja T-rakkude valmimist. Ternespiimapreparaate tuleks võtta kohe pärast esimeste külmetusnähtude ilmnemist.

* Punase siilkübara (purpur-siilkübara, punase päevakübara) juur ning maapealne osa on tuntud immuunsüsteemi tugevdava ja põletikuvastase toime poolest. See mõjub nagu immunoregulaator ja suurendab kohe immuunsüsteemi vastupanuvõimet. Punane siilkübar takistab viiruste sissetungi limaskesta rakkudesse. Ta aitab reguleerida organismi kaitsereaktsiooni immunoretseptorite mõjutamise kaudu, vähendades sellega põletikku. Mõjub ka bakterite vastaselt. Kui oled siiski haigeks jäänud, kergendab punane siilkübar põdemist ja kiirendab haigustest paranemist. Eelista alkoholtõmmist.

* Probiootikumid on elusad mikroorganismid, piisavas koguses kasutades on neil tervisele kasulik mõju. Probiootikumidel ja normaalsel sooleflooral on oluline roll immuunsüsteemi tasakaalustamisel.

Probiootikumidest on abi organismi üldise vastupanuvõime parandamisel, sest nad stimuleerivad immunoglobuliinide teket. Nad kaitsevad haigusi tekitavate mikroobide liigse paljunemise eest, hoides nii ära nende põhjustatud limaskestakahjustusi. Probiootikumid toimivad mitmel moel: nad takistavad haigust tekitavatel mikroobidel sooleseinale kinnituda, konkureerivad nendega samade toitainete pärast ning sünteesivad aineid, mis aitavad haigustekitajaid ja nende toksiine kahjutuks teha.

Seedetrakti mikrofloora tasakaalu võivad rikkuda antibiootikumid. Probiootikumid aitavad aga oma mikrofloora tasakaalul taastuda. Enim kasutatakse piimhapet tootvaid baktereid, eelistatult laktobatsille, bifidobaktereid, streptokokke, kuid ka pärmseent. Probiootikume valides pole kindlat soovitust, kas eelistada ühest või mitmest bakteriliigist koosnevat kooslust, oluline on kogus. Probiootikume tasub tarvitada nii antibiootikumikuuri ajal kui ka pärast seda. Probiootikumikuur võiks kesta paar nädalat.

Probiootikumide toime parandamiseks kasutatakse prebiootikume. Inuliin ja kiudaineterikkad puu- ja köögiviljad on probiootikumide energiaallikaks. Inuliin on toiduks bifidobakteritele  (mis kääritavad inuliini rasvhapeteks).

* Eleuterokokk on viirustevastane ja immuunsüsteemi ergutav taim, mille juured sisaldavad toimeinena lignaane. Ta mõjutab organismi kaitsereaktsiooni fagotsütoosi, mille käigus inimkeha spetsiaalsed rakud haaravad endasse ja lagundavad organismi sattunud bakterid ja võõrkehad. Eleuterokokiekstrakti saab manustada dražeede ja alkoholtõmmisena.

* Ingver. Selle taime juur on tuntud oma immuunsust tugevdava ja külmetushaiguste eest kaitsva toime poolest. Ingver paneb higistama ning on seetõttu sobiv palaviku ja külmatunde peletamiseks haiguse ajal.

* Must leeder. Leedripuu õites olevad flavonoidid annavad taimele higi- ja uriinieritust suurendava toime. Taim sobib kasutamiseks külmetushaiguste korral palavikku alandava vahendina.

* Küüslauk. Küüslauguõli sisaldab alliini, mis laguneb ensüümide mõjul tugeva antibiootilise toimega aineteks. Seetõttu on värsked või kuivatatud küüslauguküüned immuunsüsteemi ergutava ja külmetushaigusi leevendava toimega. Tarvitada võib ka küüslaugu kuivekstrakti või pulbriga kapsleid. 

* Rosmariini-, teepuu- ja eukalüptiõli. Lõhnalampi võib lisada mikroobidevastaseid eeterlikke õlisid, et vältida hingamisteede nakkuslikke põletikke.

* C-vitamiin. Inimese organism seda vitamiini ise ei sünteesi, kuid saame seda külluslikult toiduga ning seda leidub paljudes taimedes ja nende viljades. C-vitamiin tugevdab immuunsüsteemi. C-vitamiini võtmist võiks alustada kohe pärast seda, kui on tekkinud tunne, et oled külmetunud. Suurte, nn löökannuste kasulikkus külmetushaigusse jäädes pole kinnitust leidnud, kuid on täheldatud, et organismi C-vitamiini varud tühjenevad haigestudes kiirelt. 

* Tsink. Tsinki on vaja immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, ta soodustab B-rühma vitamiinide imendumist. Tsingiallikad on liha, maks, piim, täisteratooted, kõrvitsaseemned, tomatid, pärm, sibul jm. Mitmekülgselt toitudes tsingipuudust tavaliselt ei teki, küll aga kujuneb tsinginappus kestva stressi korral. 

* A-vitamiin. See antioksüdant kaitseb organismi vabade radikaalide eest, mis nõrgestavad rakustruktuuri ja põhjustavad kroonilisi haigusi. Peamine allikas on beetakaroteen, mis muundatakse organismis A-vitamiiniks. See vitamiin on vajalik immuunsüsteemi tugevdamiseks ning naha ja limaskestade tervise säilitamiseks. A-vitamiin tagab limaskesta epiteelrakkude lima tootva võime, mis tagab barjääri bakteritele. Beetakaroteeni allikaks on kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad.

* D-vitamiin soodustab kaltsiumi imendumist organismis, parandab immuunsust ja vähendab põletikke. D-vitamiini toodetakse nahas päikese UVB-kiirte toimel. Eesti geograafilist asukohta ja kliimat silmas pidades on sageli vaja D-vitamiini lisaks võtta. Selle vajaduse üle võiks otsustada, lastes määrata D-vitamiini taseme veres. D-vitamiini allikad on muna, kalamaksaõli, maks, lõhe, forell, või. Kevadtalvisel perioodil võiks lisaks manustada 600–1000 rahvusvahelist ühikut (RÜ, IU) päevas.

* SOD. Selle täheühendi taga peitub antioksüdantne ensüüm superoksiid dismutaas. See seob vabu radikaale ja neutraliseerib neid, turgutab immuunsüsteemi ning avaldab kogu organismile üldtugevdavat toimet.

* Resveratrool on tugev antioksüdant, mida valmistatakse peamiselt tumedate viinamarjade koortest ja seemnetest. Kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest.

* Õietolm. See väärtuslik pulber koosneb õistaimede tolmukates valminud tolmuteradest, sisaldab vitamiine, aminohappeid, ensüüme, on mikroobidevastane ja üldtugevdav. 

* Greibiseemneekstrakti tarvitatakse tema väidetavalt tugeva mikroobidevastase mõju pärast. Greibiseemnepreparaatides leidub C-vitamiini ja bioflavonoide. 

* Laukapuu viljadest pressitud mahla ja õitest saadud tõmmist kasutatakse rahvameditsiinis külmetushaiguste leevendamiseks ja kiiremaks taastumiseks pärast organismi kurnavat seisundit.

* Goji- ehk taralõnga- või hundimarjal on Hiina rahvameditsiinis pikk kasutustraditsioon. Punakad viljad sisaldavad rohkelt antioksüdante, C-vitamiini, seleeni, tsinki, nad aitavad immuunsüsteemi tugevdada ja põdemisperioodil jõudu taastada. 

* Assaimarjad. Neid Brasiiliast pärit antioksüdantiderikkad viljad on head immuunsüsteemi tugevdamiseks.

* Mesilasema toitepiim ehk apilak on töömesilaste lõuanäärmete sekreet, millega mesilased toidavad mesilasema ja noori vaklu. See segu vitamiinidest, aminohapetest, mineraalainetest, ensüümidest ja mediaatorainetest toimib üldtoniseerivalt ja suurendab organismi vastupanuvõimet. Apilakitabletid pannakse keele alla. Ettevaatust, mesindussaadused võivad põhjustada allergilisi reaktsioone!

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2014. aasta novembrikuu ajakirjas.