Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
8. oktoober 2017, 11:23

Ploomid on kasulikud?

Meil on kodus aias kaks noort ploomipuud, mis juba natuke saaki annavad või noh vähemalt üks neist aga keegi kodus ei söö neid peale minu…. Mina võiks ennast neist näiteks lõhki süüa aga püüan end veidi talitseda ja söön igapäev peotäie. Seoses sellega mõtlesin, et uurin kas ploomides midagi peale suure suhkrusisalduse ka on ja jagan infot teile ka siis juba ühtlasi. 

Ploomide peamised biokeemilised väärtused on üldjoontes sarnased. 100 g ploome sisaldab 85% vett, 0,6 g valku, 0,1 g rasvu, 12 g süsivesikuid, 1,7 g kiudaineid. Organism saab sellest kogusest 51 kalorit! Mis on tegelikult päris vähe, sest ploom täidab hästi kõhtu.

Ploomi tähtsaim tervislik omadus on rikkalik pektiinisisaldus, mis aitab alandada kõrgenenud kolesteroolitaset veres ja aeglustab suhkru imendumist peensooles. Pektiinained seovad organismis vett, raskmetalli, soola ja mürgiseid aineid ning viivad need organismist välja. Samuti aitab ploomis sisalduv pektiin organismist väljutada liigset vett ja soola, mis on tähtis südame-veresoonkonnale, neeru- ja põiehaiguste, sooltepõletike ning maohaavade korral. Peale ploomide leidub pektiini ka õuntes ja mustas sõstras.

Ühesõnaga päris hea puuvili, millel võib heaga maitsta lasta aga sellega veel ploomi kasulikkus ei piirdu.

Järgmine oluline ühendite rühm ploomides on mineraalained. Ploomide viljalihas leidub rohkelt kaaliumi-, magneesiumi-, kaltsiumi- ja fosforiühendeid. Mikroelementidest kohtame eeskätt mitmesuguseid rauaühendeid, kuid ploomide rauda omastab inimorganism halvasti. Lisaks rauale on ploomide viljalihas veel ka boori, tsinki, kroomi, mangaani.

Mikrotoitainetest rääkides ei saa mööda vaadata ka ploomide vitamiinisisaldusest. Värsketes ploomides leidub arvestatavalt askorbiinhapet ehk vitamiini C, vähesel määral B-rühma vitamiine.

Peale pisikest “uurimistööd” söön küll julgemalt ploome. Kahjuks ploome eriti külmutada ei saa ning nende säilivus on suhteliselt piiratud ja kõige parem on neid tarbida otse puult. Seega jei. Söön veel viimased ploomid ära ja naudin koduaia rõõme.

Regiina blogi leiad https://regiinatrennijutud.wordpress.com/.