Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
7. oktoober 2017, 00:02

Üksi elav pensionär saab lisatoetust ka hooldekodus (5)

Neljapäeval maksis riik esimest korda 115eurost lisatoetust pensionäridele, kes elavad üksinda. Eakas Leonhard tunneb, et see süsteem väga asjakohane pole, sest tema hooldekodus elav 77aastane vend kardab, et tema raha ei saa. Miks?

Selleks, et saada riigilt 115 eurot ühekordset toetust, peab kandidaat täitma kindlad nõuded. Esiteks peab ta olema vanaduspensionär ja rahvastikuregistri andmetel elama üksinda. Samuti peab talle määratud pension olema väiksem kui 1,2kordne Eesti keskmine vanaduspension, mis sel aastal 470 eurot. Leonhard on mures enda hooldekodus elava venna pärast, kes olla küsinud ka tema käest, kuidas võiks toetus temani jõuda. „Ta ütleb, et tema ei saa seda raha, sest on pojaga samasse korterisse sissekirjutatud ja neid võetakse kui ühte leibkonda,“ räägib Leonhard, et vend on hädas ja mõtleb, kuhu küll ta peaks ennast siis sisse registreerima, et toetust saada.

Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsioonijuht Kaili Uusmaa ütleb, et vanaduspensionär, kes elab hooldekodus vähemalt alates tänavu aprillist ja kelle kättesaadav pension on alla 470 euro, saab üksi elava pensionäri toetust. „Hooldekodude elanikel me ei kontrolli rahvastikuregistri sissekirjutust. Seega soovitame pöörduda meie poole, et saaksime koos vaadata, miks toetus arvele ei jõudnud,“ selgitab ta. Kui üldiselt on probleeme sissekirjutustega, siis eluruumi omanikul on õigus pöörduda aadressijärgse valla- või linnavalitsuse poole, et kontrollida täpselt, kes on temaga samale aadressile rahvastikuregistri andmetel sisse kirjutatud. „Omaniku õigustatud nõudmisel on võimalik korrigeerida registri andmeid ning kui aadressid saab korrigeeritud hiljemalt 1.04.2018 ja teised tingimused toetuse saamiseks on täidetud, siis tekib õigus üksi elava pensionäri toetusele järgmisel aastal,“ ütleb Uusmaa.