Argentina mängib niivõrd kehvalt, et ajab Lionel Messi (10) pea valutama.Foto: AFP
Jalgpall
7. oktoober 2017, 00:20

Lionel Messi saatus otsustakse 2782 m kõrgusel

Argentina jalgpall kõigub kuristiku äärel. Lõuna-Ameerikas MM-valikturniiril on mängida veel üks voor, kuid Lionel Messi ja tema koondisekaaslased jääks praeguse seisuga suvel toimuvalt suurturniirilt eemale.

Lõuna-Ameerikas on MMile pääsemise valiksõel traditsiooniliselt ülitihe. Kvalifikatsioonis osaleb kümme tiimi, kellest neli pääsevad otse MMile, viies mängib play-off’is Uus-Meremaaga. Viimase vooru eel on koha kindlustanud vaid Brasiilia. Kindlasti ei näe MMil mängimas Venetsueelat, Boliiviat ja Ekuadori.

Ülejäänud kuus tiimi võitlevad aga koha eest esiviisikus. Siinkohal tabeliseis: 1. Brasiilia 38 punkti, 2. Uruguai 28, 3. Tšiili 26, 4. Kolumbia 26, 5. Peruu 25, 6. Argentina 25, 7. Paraguai 24.

Argentina olukord on lühidalt öeldes täbar. Siiski on Messi ja Co saatus nende endi kätes. Kui staaride armee võidab viimases voorus Ecuadori, siis on vähemalt viies koht kindlustatud. Ülejäänud paarides kohtuvad Brasiilia – Tšiili, Paraguai – Venetsueela, Peruu – Kolumbia ja Uruguai – Boliivia. Kõik matšid peetakse 10. oktoobril.

Küll aga ei lisa kindlust tõsiasi, et viimane matš peetakse Ekuadori pealinnas Quitos, 2782 meetri kõrgusel. Kuigi kodumeeskond on oma MMi lootused juba minetanud, siis just koduväljak on ajalooliselt Ekuadori kindluseks olnud. Viimati jäädi hõredas õhus Peruule siiski 1:2 alla.

Argentina ei jõudnud MM-finaalturniirile ka 1970. aastal. Kõigest kaheksa aastat hiljem tuldi esmakordselt maailmameistriks, triumfi korrati 1986. aastal. 1990. ja 2014. aastal kaotati finaalis, viimati mäletatavasti Saksamaale.

***

Kokku on MMile koha kindlustanud kümme tiimi: Venemaa, Brasiilia, Iraan, Jaapan, Mehhiko, Belgia, Lõuna-Korea, Saudi Araabia, Saksamaa ja Inglismaa.

Viimati liitusid väärt seltskonnaga just inglased ja sakslased. Jalgpalli sünnimaa sai neljapäeval Harry Kane’i viimase minuti värava toel 1:0 jagu Sloveeniast. F-alagrupi võit on igal juhul kindel ja inglaste tuules liiguvad play-off'i suunas head naabrid šotlased. Saksamaa tegi C-alagrupis 3:1 tuule alla teise koha kindlustanud Põhja-Iirimaale ja kindlustas sellega ka grupi võidu.