Müts maha: Island on MMil!!Foto: AFP
Jalgpall
10. oktoober 2017, 17:00

Pele ja Maradona väärilised viikingid

Mitu liitrit rõõmupisaraid valati esmaspäeva õhtul Islandil? Ilmselt tohututes mahtudes, sest saareriigi jalgpallikoondis tegi seda jälle! Nad jõudsid teist suurvõistlust järjest finaalturniirile. Tuleval aastal pakivad viikingid oma sõjarelvad ning kiivrid kohvritesse ning seilavad Venemaale suuremaid kimbutama.

Mullustel Euroopa meistrivõistlustel veerandfinaali pääsuga vutihuviliste südametesse karuse pesa koonud Islandist sai väikseima rahvaarvuga riik, kes kunagi jalgpalli MMile jõudnud. Umbes 335 000 elanikuga vulkaanimaa möödus ülekaalukalt 1,37 miljoni kodanikuga Trinidad ja Tobagost, kes oli senisem kõige pisem koondis vutiuniversumi kõige olulisemal sündmusel.  

Kvalifikatsiooniturniiril näiteks Horvaatiat, Ukrainat, Türgit ja Soomet edestanud Island võitis viimases kohtumises seksteti punase laterna Kosovo tulemusega 2:0. Pärast triumfi seadsid Islandi jalgpallurid sammud Reykjaviki kesklinnas asuvale Ingolfstorgi väljakule, kus hulluv rahvamass oma kangelased pidulikult vastu võttis.

Islandi võidupidu. Foto: HALLDOR KOLBEINS

„See kõik on väga kummaline, ma ei tea, mida öelda,“ üritas kunagine hambaarst, praegune Islandi koondise peatreener Heimir Hallgrimsson koondise edu seletada, ning sättis saareriigi kapteni ülivõimsasse seltskonda. „Pele, Maradona, Aron Einar Gunnarson.“

Matši saarerahvaga koos tribüünil (mitte mugaval VIP-istmel) nautinud Islandi president Gudni Johannesson sõnas, et tegemist on riigi ajaloo ühe võimsama spordisaavutusega.

„Me oleme väike rahvus, kuid me kasutame seda tugevusena,“ lausus ta.

Esmaspäeva õhtul kindlustasid Euroopast pääsu MMile ka Hispaania ja Serbia, play-off'i tagasid koha Horvaatia, Itaalia ja Iirimaa.