Eesti jalgpallikoondise matš Bosnia ja Hertsegoviina vastu. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
11. oktoober 2017, 15:08

Kellega kohtub Eesti Rahvuste liigas? Kuidas tagada pääs EM-finaalturniirile?

Euroopa jalgpalli katuseorganisatsioon UEFA andis teada lõplikud Rahvuste liiga tugevusgruppide koosseisud. Eesti kuulub C-liigasse.

Järgmise aasta septembris algaval avahooajal mängivad Rahvuste liiga karikale A-liigasse kuuluvad Saksamaa, Portugal, Belgia, Hispaania, Prantsusmaa, Inglismaa, Šveits, Itaalia, Poola, Island, Horvaatia ja Holland.

Tiimid jagatakse nelja kolmeliikmelisse gruppi, mille võitjad pääsevad poolfinaalidesse. Lisaks võitjale mängitakse välja ka kolmas koht. Alagruppide viimase koha tiimid langevad otse B-liigasse.

Järgmisel aastal löövad B-tasandil kaasa Austria, Wales, Venemaa, Slovakkia, Rootsi, Ukraina, Iirimaa, Bosnia ja Hertsegoviina, Põhja-Iirimaa, Taani, Tšehhi ja Türgi. Ka nemad jaotatakse nelja kolmeliikmelisse gruppi, kust võitjad liiguvad A-, kaotajad C-liigasse.

C-tasandil mängivad Ungari, Rumeenia, Šotimaa, Sloveenia, Kreeka, Serbia, Albaania, Norra, Montenegro, Iisrael, Bulgaaria, Soome, Küpros, Eesti ja Leedu.

Kokku pannakse üks kolmeliikmeline ja kolm neljaliikmelist alagruppi. Ka siit langevad viimased aste madalamale, võitjad tõusevad B-liigasse.

C-liiga sisestes loosigruppides kuulub Eesti koos Küprose ja Leeduga kõige nõrgemate hulka. Seega need kaks tiimi meiega samasse alagruppi kindlasti ei kuulu. Üks vastane tuleb esimesest (Ungari, Rumeenia, Šotimaa ja Sloveenia), üks teisest (Kreeka Serbia, Albaania ja Norra) ja üks kolmandast (Montenegro, Iisrael, Bulgaaria ja Soome) tugevusgrupist. Võimalik, et Eesti satub ka kolmeliikmelisse punti.

D-liigas mängivad Aserbaidžaan, Makedoonia, Valgevene, Gruusia, Armeenia, Läti, Fääri saared, Luxembourg, Kasahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino ja Gibraltar. Nemad jaotatakse nelja neljaliikmelisse alagruppi. Võitjad tõusevad, viimastel pole võimalik enam kuskile langeda.

Rahvuste liiga üks maiuspalasid on aga EM-piletite teenimine. Iga liiga neli parimat peavad 2020. aasta märtsis miniturniiri, mille võitja tagab koha EMil. Kui mõni alagruppide võitjatest on juba varem toimunud EM-kvalifikatsiooniturniiriga edasi pääsenud, siis osaleb miniturniiri nendest järgmisena asetatud tiim.

Kuidas Eesti siis ikkagi Rahvuste liiga abil EMile jõuda saaks? Me peaks võitma C-liigas oma alagrupi, mis tagaks pääsu 2020. aasta märtsis toimuvasse play-off’i. Kui 2019. aasta märtsist novembrini toimuval EM-kvalifikatsiooniturniiril ei õnnestu suurturniirile jõuda, siis hakataksegi uuesti kohta jahtima Rahvuste liiga kaudu. Miniturniiril osaleb neli C-liiga parimat tiimi, kes pole varem EM-kohta lunastanud. 

Tähtsamad kuupäevad:

-Rahvuste liiga mängud peetakse 2018. aasta septembris, oktoobris ja novembris.

-EM-valikturniir peetakse 2019. aasta märtsis, juunis, septembris, oktoobris ja novembris.

-EMi play-off’id toimuvad 2020. aasta märtsis.

-EM-finaalturniir toimub 2020. aasta juunis ja juulis.