Kas Tartu ülikool suudab ka uue peatreeneri Priit Vene juhtimisel Balti liigas medalitele mängida? Foto: Reigo Teervalt
Korvpall
24. oktoober 2017, 00:05

Uues kuues Balti Liiga seadis aususe jalule (1)

Korvpalli Balti liiga on pärast 2010ndaid aastaid tippmeeskondade eemale jäämisel iga hooajaga oma sära kaotanud, kuid siiski vapralt ellu jäänud. Nõnda pannakse vurr keerlema ka tänavu, kuid oluliste uuendustega. 

Nimelt on üle mitme hooaja paigas kindel süsteem – need võistkonnad, kes alustavad võistlust põhiturniirilt, selgitavad ka kevadel parimad. Varasemalt on play-off´ideks liitunud nii mõnigi tiim, kellel eurosarja teekond varakult otsa saab. See omakorda on pannud ebaausasse olukorda võistkonnad, kes terve talve magusa koha nimel rassinud. 

Küll aga pole revolutsioon Balti liiga taset oluliselt nõrgendanud. Mullu kaheksa hulka jõudnud meeskondadest ei tee tänavu kaasa vaid kaks: Kalev/Cramo ja Riia Barons. Küll aga on tagasi vanad tuttavad leedukad Šiauliaist ja konkurentsi tihendab oluliselt Minski Tsmoki, kes teadupärast Ühisliigaski kaasa lööb.

Võistkondade arv on pärast ava-aastat rekordiliselt madal, kui 14 meeskonda moodustavad kaks seitsmeliikmelist alagruppi. Mõlemast pääsevad neli paremat play-off´i, kus vastavalt lõppkohale teise grupi võistkonnaga veerandfinaalpaarid kujunevad. Kõik kohamängud peetakse eranditult kodus-võõrsil süsteemis, kus selgub kahe mängu kokkuvõttes edukam. 

Eesti klubisid on võistlustules viis: Rapla ja Pärnu on ühes grupis, TTÜ, Tartu Ülikool ning TLÜ/Kalev teises. 2004. aastal loodud Balti liigas pole Eesti võistkonnnad kunagi esikohale tulnud ning vaadates tänavust komplekteeritust, on seda raske loota ka nüüd. 

Hooaja esimesed mängud peetakse täna õhtul. Kohe alustuseks saavadki Rapla ja Pärnu omavahel rammu katsuda, tartlased ristavad piigid lätlaste Ogrega. TLÜ ja TTÜ peavad oma avakohtumise neljapäeval. 

BALTI LIIGA

A-alagrupp
Šiauliai

Liepaja
Vytautas
Rapla
Minski Tsmoki
Pärnu
Jurmala

B-alagrupp
TTÜ
Pieno Zvaigzdes
Barsy
Valmiera
Tartu Ülikool
TLÜ/Kalev
Ogre