Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
26. oktoober 2017, 09:00

Kas sinu kohvipaus teeb su PAKSUKS?

Pole vahet, kas sa oled õpetaja, ehitaja või kontoritööline, me kõik vajame väikest kohvipausi, et taas produktiivseks saada. Kui sa teed kohvipausi ajal aga pidevalt ebatervislikke joogi- ja toiduvalikuid, mõjub see paratamatult sinu tervisele ja puusajoonele.

Ühest küljest mõjub kohv kaalualandavalt. Kofeiin suurendab rasvade lõhustumist ning rasvhapete kasutamist lihaste energiaallikana. Seega saab tõepoolest kaalu langetada lihtsalt kohvi juures – lühiajalises plaanis. Kohvi kaalualandav protsess seisneb selles, et peaaju saadab adrenaliini tootvatele rakkudele signaali, adrenaliin paiskub verre, tõuseb südame löögisagedus, maks vabastab glükoosi ja rasvkoes algab rasvade lõhustamine.

Pikaajalisel tarvitamisel kohv aga hoopis suurendab kaalu, sest pikaajaline stimulantide (s.h kohvi) tarvitamine rikub veresuhkru kontrollimehhanismi. Stimulandid on organismile stressiallikad, mis mõjutavad organismi hormonaalset tasakaalu. Stressiseisundis suureneb neerupealsete hormoonide tootmine, mille tõttu need hormoonid „murravad sisse“ glükoosivarudesse ja viivad need verre, tagades niimoodi keha valmiduse võidelda kehale vajaliku hulga „kütusega“. Kortisool ehk stressihormoon reguleerib suhkru, valkude, rasvade, mineraalide ja vee ainevahetust. Kortisool suurendab ka söögiisu.

Geeniuuringud annavad tunnistust sellest, et pooled inimesed on geneetiliselt kiired kohvi metaboliseerijad, teised aeglased – palju sõltub kofeiini lagundava ensüümi geneetilisest eripärast. Seega vastavalt sellele, kas oled kiire või aeglane kohvi metaboliseerija, mõjub ka kohv sinu tervisele – kas hästi või halvasti. On tõendeid, et regulaarne kohvi tarbimine vähendab Parkinsoni ja Alzheimeri tõve ning 2. tüübi diabeeti haigestumise riski. Nagu ka kõikide teiste ainete puhul, on toimes määrav kogus. Nii mõjub tass kohvi virgutavalt, üle viie tassi võib juba teha agressiivseks ja põhjustada äkkvihapurskeid.

Vali õiged toidud!

Ülioluline on hoolega valida, mida kohvi kõrvale näksimiseks valid. Kohvi joomine suhkru ja magusa saiakese, koogikese või šokolaadiga annab tulemuseks võimsa segu. Mõned inimesed muutuvad rohkem sõltuvateks süsivesikutest, teised kofeiinist, kuid enamus on sõltuvuses mõlemast. Nii või naa jätkavad need veresuhkru kontrolli lõhkumist, muudavad sind insuliin-resistentsemaks ehk insuliini veresuhkrusisaldust alandav toime jääb oodatust väiksemaks ning vaevled pidevalt kõikuva kaalu ja energiataseme vangistuses.

Toiduga oskuslikult kombineerides on aga võimalik oma energiataset päeva lõikes täielikult kontrollida ja samaaegselt põletada keharasvu!

Meie organism toodab teatud keemilisi ühendeid, nn neuromediaatoreid, mille ülesandeks on osaleda käskluste ülekandmisel ajusse, mis määrab lõppkokkuvõttes ära selle, kas tunneme end energilise või väsinuna. See protsess on küllaltki suures ulatuses toiduga reguleeritav, sest inimorganism suudab neuromediaatoreid sünteesida toidust saadavatest eelastmetest.

„Hakkasin lõuna ajal regulaarselt ära väsima ning jõin kohvi, et end ergutada,“ räägib toitumisnõustaja Elle Kalamägi oma kogemusest. „Nii hakkas see ring korduma iga päev: väsimus, jõin kohvi, mis ergutas, ja mõne aja pärast olin jälle väsinud.“ Ta sai aru, et kohvijoomine tuleb lõpetada. „Hakkasin jooma rohkem vett ja taimeteesid ja sõin mõnikord lisaks puuvilja, ja minu lõunane väsimus kadus!“

Hea energia! Sale talje!

Kui tahad, et energiatase püsiks ühtlaselt hea ning kiiruga haaratud näksid märkamatult puusadele ei koguneks, mõtle, mida kohvipausil tegelikult sööd.

-Kohvipauside ajal sobib väga hästi juua rohelist taimeteed ja vett ning nälja korral süüa erinevaid puuvilju, pähkleid või pähklisegusid.

-Võid juua smuutit või klaasi keefiri, mis annab väga hea täiskõhutunde.

- Ka klaas värskelt pressitud mahla lõunapausiks on hea turgutaja.

-Samuti sobivad vastavalt maitsele näkileivad mõne lehtsalati, tomati, kurgiga ja miks mitte ühe juustuviiluga.

-Kohvikus tasub olla toiduvalikutega ettevaatlik. Isegi siis, kui oled kursis, mis on tervislik ja mis mitte, on väga keeruline menüüst midagi tervislikku välja valida, kui samal ajal oled näljast nõrkemas ning aeg jookseb. Näljasena tundub sarvesaiake palju maitsvam kui puuviljasalat.

-Leia kohvik, kus saaksid võtta midagi tervislikku – taimeteesid, toorsalateid, värskelt pressitud mahlu, magustoiduks mõne puuviljatarretise.

-Ega kohvgi halb ole, kui oled geneetiliselt hea kohvimetaboliseerija ja tervis lubab. Kofeiini tarbimine peaks piirduma 300 mg päevas, mis vastab kahe või kolme tassi kohvile.

-Mõnikord võid lubada hea magusa koogi, aga mitte pidevalt, sest siis hakkab see mõjuma tervisele ja tööjõudlusele halvasti, tekitades liigseid kilosid, veresuhkru- ja energia taseme kõikumisi.

-Kohvipaus ei tohiks asendada sinu põhisööki! Tervislik valik on sinu valik, kui soovid olla terve ja suuta hoida oma energiavarusid terve päeva ühtlasena.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2014. aasta oktoobrikuu ajakirjas.