Therese Johaug.Foto: HEIKO JUNGE
Talisport
25. oktoober 2017, 18:42

Suusalegend küsis Johaugi dopingudraama kohta valusaid küsimusi (2)

Noora suusataja Therese Johaug kannab dopingukaristust, kuid keelatud ained sattusid väidetavalt naise organismi huulekreemi tõttu. Rootsi suusalegend Mathias Fredriksson tunnistas, et temal on seda põhjendust endiselt väga raske uskuda.

Möödunud aasta 16. oktoobril sai avalikuks, et Johaugi dopinguproovist leiti anaboolse steroidi kasutamise jälgi. Johaug andis seejärel pressikonverentsi, kus väitis, et aine sattus kehasse läbi huulekreemi, mil nimeks Trofodermin.

Süü võttis enda kanda koondise arst, kes oma sõnul soovitas Johaugil just seda kreemi kasutada. Sportlane ega arst ei pannud kumbki tähele, et ravimi pakendil oli selge hoiatus, mis viitas keelatud ainete sisaldusele.

Lõpuks määrati seitsmekordsele maailmameistrile 18 kuud kestev võistluskeeld, mis jätab ta eemale järgmisel aastal toimuvast olümpiast.

2006. aasta olümpialt pronksi võitnud Fredriksson ei usu tänase päevani, et kõik detailid avalikkuse ette toodi. „Muidugi loodan, et otsuse teinud inimesed teadsid kõiki detaile, kuid ma pole kindel, kas seda on avalikkusega jagatud. Pean tõenäoliseks, et pigem pole,“ rääkis ta Expressenile.

Ta jätkas: „Kuigi nad väidavad, et ei näinud dopingule viitavat märki, siis tundub see kõik väga-väga veider. Kuidas arst ega Therese kumbki seda tähele ei pannud?“

Trofodermini pakend, kus on selge märk, et sisaldab keelatud ainet. Foto: FILIPPO MONTEFORTE