Koondise kapten Martin Johannson rassis kõvasti nii kaitses kui rünnakul, viskas meie parimana viis väravat, aga Eestit kaotusest päästa ei suutnud.Foto: Helin Potter
Käsipall
25. oktoober 2017, 23:30

Koondise peatreener tunnistas, et võib-olla mindi taktikaga alt (2)

Kolmapäeva hilisõhtul Sarajevos 2019. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiri avamängus pidi Eesti käsipallikoondis tunnistama Bosnia ja Hertsegoviina 31:24 (18:10) paremust. Sama vastasega kohtutakse uuesti juba laupäeval Tallinnas, Kalevi spordihallis.

Kohtumise algus midagi head ei tõotanud, võõrustajad asusid 3:0 eduseisu ja meie koondisel võttis kaheksa minutit aega enne kui Mikk Pinnoneni vise nulli tabloolt pühkis. Kui mingiks ajaks tundus, et Eesti sai mängu sisse ja suutis vahe minimaalsena hoida, siis enne veerandtunni täitumist libises Bosnia ja Hertsegoviina jälle kolmega ette ning tagasi enam ei vaadanud.

Füüsiliselt võimsate vastaste väga agressiivne kaitse ja osavad lahendused rünnakul kasvatasid vahet pidevalt. Suurepäraseid tõrjeid tegi väravasuul Benjamin Buric, kes hetkel Bundesliga-tiimi HSG Wetzlari esipuurivaht, ent uuest hooajast liitub tippklubi SG Flensburg-Handewittiga.

Puhkepausile minnes oli Eesti taga juba 10:18. Meie liidrid Mait Patrail ja Dener Jaanimaa hoiti vaid kahe tabamuse peal, bosnialaste mäng püsis viie snaipri najal, kel kõigil kirjas 3 või 4 väravat. "Olime ju valmistunud nende taga- ja joonemängijate heaks koostööks, aga ikka osutus see meile liiga kõvaks pähkliks," tunnistas Eesti peatreener Rein Suvi.

"Valisime teadlikult alguses taktika, kus mängijaid kaitse- ja rünnakufaasi vahel ei vaheta. Ent võib-olla polnud see kõige õnnestunum otsus. Kui muutsime tagasi oma vana juurutatud süsteemi peale, kus kaitses kasutame kaht joonemängijat, saime taga paremini pidama," lisas Suvi.

Peatreener vahetas postide vahel Eston Varuski Rasmus Otsaga ja Viljandi HC väravavaht tegi kohe mitu head tõrjet. Sellest hoolimata sai Bosnia ja Hertsegoviina korraks isegi üheksaga ette, 21:12. Eestlased vastasid 3:0 spurdiga, hästi hakkas toimima Patraili ja Martin Johannsoni koostöö ning meie kapten viskas vahepeal kolm väravat järjest.

Henri Sillaste kaks tabamust aitasid Eesti juba nelja värava kaugusele, aga siis otsustas Buric bosnialaste värava jälle lukku keerata. Järjest tõrjus ta Patraili, Johannsoni, Jaanimaa ja Jürgen Rooba visked ning oligi kodumeeskond kuus minutit enne lõppu uuesti kaheksaväravalises eduseisus.

Slovakkia kohtunike lõpuvile märkis Bosnia ja Hertsegoviina kindlat ning teenitud võitu 31:24. Eesti parimana jäi Johannsoni arvele 5 väravat. Patrail ja Jaanimaa toetasid 4, Sillaste 3, Pinnonen ja Andris Celminš 2 ning Rooba, Kristo Voika, Kristjan Muuga ja Karl Toom 1 tabamusega. Vastaste ridades olid pidurdamatud Vladimir Vranješ ja Marko Panic, kes viskasid vastavalt 8 ja 7 väravat.

"Positiivse poole pealt – suutsime teisel pooltunnil vastaseid survestada, tempos alla ei andnud ning saime lõpuks kiirrünnakuidki, mis avapoolajal pea puudusid. Saime toimima Johannsoni ja Patraili omavahelise sideme ning viimane tegi tervikuna hea mängu, nii kaitses kui rünnakul," hindas Suvi kaotatud partii helgemaid momente.

Korduskohtumine peetakse laupäeval, 28. oktoobril kui Eesti võõrustab Bosnia ja Hertsegoviinat Kalevi Spordihallis. Mäng algab kell 19:30 ning piletid on eelmüügis Piletilevis ja tund enne algust kohapeal.