Väravavaht Rasmus Ots on tõrjunud järjekordse Bosnia meeskonna pealeviske.Foto: Robin Roots
Käsipall
30. oktoober 2017, 00:10

Poemüüja ja lastetreener Rasmus Ots tõrjus Eesti Bosnia vastu võidule. Kas on lootust näha teda profina? (1)

Mait Patrail ja Dener Jaanimaa mängivad Saksamaa Bundesligas, veel paljud käsipallikoondislased mujal piiri taga. Kuid Eesti laupäevases 29:25 võidumängus tugeva Bosnia ja Hertsegoviinaga kerkis peakangelaseks hoopis igapäevaselt käsipalli kõrvalt elektritarvikute müüja ja lastetreenerina töötav HC Viljandi mees Rasmus Ots.

Ots seisis puurisuul kindlalt kui kalju, kaitse oli kolmapäeval võõrsil samade vastaste vahel peetud MM-valikmänguga võrreldes (Eesti kaotas siis 24:31 - toim) tihedam ja väljakult vaatas vastu peegelpilt - poolajaks juhtis Eesti lausa 17:11! Teise poolaja algus läks käest, kuid kolm 7 meetri karistusviset tõrjunud Otsa vedamisel ei lasknud Eesti vastast kordagi vähema kui kahe värava kaugusele.

Kui ajakirjanikud mängu järel Otsa muljeid kuulasid, astus juurde koondise kapten Martin Johannson ning surus väravavahile pähe kireva nokkmütsi. „See on meie parima mängija rändkarikas, vahetab pärast iga mängu omanikku!“ selgitas heatujuline Johannson.

Väljaku teises otsas askeldas Otsa bosnialasest kolleeg, avamängus hiilanud Benjamin Buric, aga üleeile ei saanud küll aru, kumb mees mängib Bundesligas, kumb Mulgimaa esindusklubis. „Me ei teinud täna enam nii palju Burici jaoks lihtsaid viskeid. Aga ta tase on ikkagi minu omast kõrgem – Bundesligas niisama keegi ei mängi,“ tunnustas Ots kolleegi.

25aastane eestlane isegi soovib ühel hetkel profiks saada, aga mõistab, et enne peab keegi talle seda tööd pakkuma. Loodetavasti aitab üleeilne esitus kaks aastat tagasi MMil mänginud koondise vastu sellele kaasa.

„Silma tulebki paista tugevate vastu. Meie järgmised vastased vaatavad videot ja näevad, kes selle kahe punkti taga on,“ kiitis peatreener Rein Suvi Otsast rääkides. Ta märkis, et tegemist oli terve meeskonna hea ja ennastsalgava tööga, kus ei tohiks eraldi kedagi esile tõsta. Aga ta möönis, et Otsa tõrjed sütitasid kaaslasi kõvasti.

Rein Suvi. Foto: Robin Roots

„Kui huvi profiks saada on konkreetsem, tuleb võtta ühendust mõne agentuuriga. Nende kaudu klubide leidmine käib. Rasmus on pikemat aega olnud tubli. Bosnias seisid nii tema kui ka Eston Varusk väravas ühe poolaja. Nüüd otsustasime väravavahtide treeneri Paavo Nelkega, et alustame Rasmusega,“ rääkis Suvi.

Mida tahavad tugevad profiklubid ühelt väravavahilt peale tõrjete veel näha? „Sa pead olema kaitsele heas mõttes kubjas, pead lugema mängu ja julgema väljakumängijaid juhendada. Kui näed, et vastased pääsevad liiga lihtsalt viskele, nõudma kaitsjatelt kõvemat tööd. Pluss peab olema hea kuju - pikkade käte ja hea liikuvusega. Rasmusel on see olemas. Ning eks piiri taha pääsemisel pea õnne ka olema.“

Suvi lisas, et oluline on ka väravavahi ja kaitsjate koostöö, kaitse saab puurilukku hästi abistada. „Teatud olukordades on olemas kindlad reeglid, millise nurga katab ära väravavaht ning millise katmisel usaldab ta kaitset. Rasmus on piisavalt kogenud ja suudab olukordi lugeda. Lisaks analüüsisid koondise väravavahid vastaste lemmikviskeid ka individuaalselt.“

Üleeile tõrjus Ots nii viskeid kaitsega koostöös kui ka tegi mitu imetõrjet. Jaanuaris kohtub Eesti kahel korral Šveitsiga. MM-sarja järgmisele etapile pääseb kolmeliikmelisest grupist ainult võitja, seetõttu vajab Eesti mõlemas kohtumises võitu ning peab lootma, et Bosnia sama ei suudaks.

MM-valikmäng

Eesti - Bosnia ja Hertsegoviina 29:25

Eesti väravad: Rooba 8, Jaanimaa 6, Pinnonen 4, Patrail 3, Johannson, Sillaste 2, Pärt, Celminš, Lees, Voika 1.

Bosnia edukamad: Vranješ, Karacic 5.