Luka Doncic - Vana Maailma selgelt säravaim staar, mitte enam tõusev täht.Foto: AP / Scanpix
Euroliiga
30. oktoober 2017, 15:37

Loe ja imesta, millised numbrid kogus kokku Euroliiga oktoobri MVPks valitud Luka Doncic!

Euroliiga korvpalliturniiri oktoobri mängud on peetud ning liiga kuulutas kuu MVPks loomulikult Madridi Reali noore staari Luka Doncici.

Euroliiga koduleht alustab uudist tõdemusega, et väljend "tõusev täht" pole enam asjakohane. Doncic kerkis juba eelmisel klubihooajal Reali liidrite hulka, vedas koos Goran Dragiciga eelmisel kuul Sloveenia koondise Euroopa meistriks ning nüüd veab üksi Euroopa vaat et kuulsaima ajalooga klubi. Ta sunnib kiibitsejaid oma vanust unustama.

Reali on tabanud vigastustelaine, suvel langes pikaks ajaks rivist senine liider Sergio Llull ning nüüd hooaja käigus mõneks nädalaks veel üks Sloveenia koondise mees Anthony Randolph. Ent Real on Pireuse Olympiacose kõrval teine kaotuseta jätkav meeskond ja seda tänu 18-aastasele noormehele.

Mõned arvud rabavad lihtsalt  jalust. Doncici oktoobrikuu efektiivsusteguri summa on 129 - praeguse organisatsiooni korraldatava Euroliiga ajastul (aastast 2000) polnud ükski teine mängija neljamängulise perioodi jooksul seda veel suutnud. Tema kokku visatud 96 punkti on viimase kümnendi hooaja nelja esimese mängu kõrgeim, mida keegi suutnud.

Avavoorus visatud 27 punktiga Istanbuli Anadolu Efese vastu ületas Doncic oma Euroliiga senise skoorirekordi kümne silmaga. Kolmandas voorus (Real mängis Milanoga) ta kordas seda tulemust ja neljandas (Žalgirisega) ületas ühega. Vahele jäi vaid kohtumine teise superjõu Moskva CSKAga, kus 14 punkti kogunud sloveen tüüris tiimi kindla 82:69 võiduni. Lisaks on Doncic esimene mängija, kes teenis kahe mänguvooruga nädalal mõlemas kohtumises MVP auhinna. Kuu MVP tiitli 13-aastases ajaloos on ta selle ülekaalukalt noorim saaja...

Doncic pole praegu mitte ainult Euroliiga suurim korvikütt (mängus keskmiselt 24 punkti) ja kõrgeima efektiivsusteguriga (32,3), vaid ka paremuselt teine vabaviskaja (88,9%), kaheksas laualõvi (6,8) ja kahepunktivisete tabaja (65,4%), 14. vaheltlõigetes (1,3), 15. kolmepunktivisetel (43,4%) ja 16. sööduandja (3,8).