Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
5. november 2017, 10:00

Relvastu külmetushaiguste VASTU

Külmetushaigused mööduvad ajaga enamasti ise. Nendega kaasnevate ebameeldivate sümptomite leevendamiseks on aga õnneks mitmeid vahendeid.

Kinnine nina ja eritis ninast

Soolalahused niisutavad ning puhastavad kuiva ja ärritunud nina limaskesta. Ninakinnisuse vastu aitavad hüpertoonilise kontsentratsiooniga lahused, leevendust toob inhalatsiooni tegemine. Selleks sobivad taimede eeterlikud õlid, millest levinumad on eukalüpti-, piparmündi- ja teepuuõli. Neid võib kasutada saunas, lisada vanniveele, lõhnalampi, tilgutada taskurätile või padjapüürile.

Veresooni ahendavad vahendid alandavad ninas turset ja päästavad õhu taas liikuma. Neid ei tohi aga kasutada kauem kui seitse päeva. Aevastamise ja vesise ninaeritise korral võib abi olla antihistamiinikumidest.

Köha ja ärritus kurgus

On olemas köha pärssiva toimega, röga vedeldavaid ja väljaköhimist soodustavaid vahendeid. Pärssiva toimega vahendeid ostes peab olema kindel, et tegu on kuiva köhaga ja röga ei ole.

Kinnise ja sügavalt tuleva köha korral on abi sitke röga vedelamaks muutmisest, et seda oleks kergem välja köhida. Tee ka auru, määri rinnale taimede eeterlikke õlisid sisaldavaid palsameid või hanerasvasalvi, mis on rahvameditsiinis tuntud vahend bronhiidi ja köha ning üldse külmetushaiguste korral.

Kurguvalu

Ärritunud ja põletikulist limaskesta saab niisutada ning rahustada astelpaju- ja saialilleõliga. Imemistablettide ja spreide tuimestavad ja antiseptilised koostisosad pakuvad leevendust, kuni põletik möödub. Taruvaik on looduslik antiseptik ja sobib kergemate põletike korral.

Pärnaõitest valmistatud taimetee paneb higistama, aitab palavikku alandada ning pehmendab kurku. Hingamisteede vaevusi leevendavad soojad joogid ja sinepipulbrivannid.

Taastumine

Astelpajumahl, mesi ja ingver aitavad organismi tugevdada. Samuti toimib ternespiim, tänu selles leiduvatele antikehadele, laktoferriinile jt koostisainetele. Tsink ja C-vitamiin aitavad külmetusest kiiremini jagu saada. Päevakübar tugevdab immuunsüsteemi ja kiirendab haigusjärgset taastumist. Greipfruudiseemnete ekstrakt sisaldab bioflavonoide, mis tugevdavad organismi külmetushaiguste korral.

Viiruste edasikandumise takistamiseks kasuta antiseptilise koostisega geele ja spreisid.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2015. aasta novembrikuu ajakirjas.