Levadia - Flora.Foto: Alar Truu
Jalgpall
4. november 2017, 14:48

7 VÕTIT | Kõik Tallinna derbid lõppesid viigiga, Levadia - Flora 0:0 + GALERII (1)

Tänavuste Eesti jalgpallimeistrivõistluste viimase vooru Tallinna derbi FC Levadia ja FC Flora vahel lõppes 0:0 viigiga. Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas kohtumise saatuse?
Väravavahid. Huvitaval kombel mõjus vasakkaitsja Gando 59. minuti punane kaart Levadiale sütikuna. Peatreener Igor Prins ei tõmmanud vähemuses tagasi, vastupidi. Ei mingit kaitsvat vahetust, hoopis Mark Oliver Roosnupp keskväljalt vasakkaitsesse ning Rimo Hunt number 10 pealt Roosnupu kohale. Mäng muutus hoobilt lahtisemaks (ruumi tuli ju juurde!), mille tulemusena tekkis mõlemale poole korralikke variante. Tõtt-öelda toimetas Jevgeni Kobzar 63. minutil palli ka Mait Toomi selja taha, ent äärekohtunik fikseeris suluseisu.

Kusjuures Toomil oligi täna palju rohkem tööd kui ametivend Sergei Lepmetsal, ent Põlast sirgunud puurilukk oli tasemel. Tõenäoliselt sai Levadia vaheajal Prinsilt korraliku peapesu, sest teisel poolajal oldi kordades võidunäljasemad kui esimesel kolmveerandtunnil. Rääkimata suhteliselt ökorežiimil tegutsenud Florast. Kõik neli Tallinna derbit lõppesid tänavu viigiga (1:1, 0:0, 3:3 ja 0:0).

Gando punane kaart ajendas Levadia mehi korralikule diskussioonile. Foto: Alar Truu
Rauno Allikule tagant jalgadesse libistanud Gando saadeti täna oodatust varem duši alla. Foto: Alar Truu

2. Kuidas olid lood meeskondade motiveeritusega?
Pigem kehvasti. Kahjuks läks hooaja viimane Tallinna derbi raisku, sest Flora tiitel ja Levadia hõbe selgusid juba eelmises voorus. Nädala keskel "Kolmanda Poolaja" stuudios käinud Martin Miller ei salanud, et esikohaga kaasnes meeletu pingelangus. Loogiline ju!?

Samas kinnitas Flora vasakäär, et matš Levadiaga on põhimõtteline ja selleks tuleb end veel korra kokku võtta ja hooaeg väärikalt lõpetada. Ei tasu kahelda, et Levadia leer mõtles sarnaselt. Aga teadmist, et mäng käib pelgalt au peale, naljalt alateadvusest minema ei pühi. Oli see tribüünilt tajutav?

Jah. Päris rahvaliigaks asi ei läinud, aga selge oli ka see, et täiskäigul kõik 22 meest kindlasti ei mänginud. Kahevõitlustesse mindi pigem täiega, aga kohati olid mängijatel mõtted hajevil, mis kajastus rohkes söödupraagis (nt Mait Toom 25. minutil lahtilöögist otse Tarmo Kingi jalale). Rääkimata üldisest mängutempost, mis polnud kindlasti meistri ega hõbedasatsi vääriline. Ent inimlikult on raske kedagi hukka mõista, sest selja taga on pikk ja väsitav hooaeg. Lihtsalt kahju, et tabeliseis soosis säärast tuimust.

3. Kuhu jäi Levadia tiitel?
Väljapoole Tallinnat. Levadia loovutas tänavu tagumisele kuuikule üheksa punkti (2x 0:0 Narva Transiga, 1:1 Sillamäe Kaleviga, 0:1 kaotus Viljandi Tulevikule), mida on seitsme võrra enam kui meister Flora (2:2 viik Tulevikuga). Kusjuures kõik Levadia komistused toimusid võõral väljakul ehk sõna otseses mõttes pealinnast eemal.

Seevastu Tallinna neliku omavahelistest madinatest väljus Levadia edukaimana, kaukas 21 punkti. Järgnesid Flora 20, Nõmme Kalju 13 ja FC Infonet 10 silmaga. Omaette küsimus on muidugi, miks Levadia ühel või teisel juhul punktid perifeeriasse jättis? 

Levadiat toetas täna korralik fänniarmee. Foto: Alar Truu

4. Kes oli platsi parim?
Mait Toom. Jah, tegi küll ühe kohutava sööduvea, aga Kink ei karistanud seda ära. Tegi mitu head ja vajalikku tõrjet ning oli peasüüdlane selles, et Levadia palli võrku ei toimetanud.

Mait Toom päästis täna korduvalt Flora. Foto: Alar Truu

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Kuivõrd hooaeg on läbi, siis saab meeskondadele soovida vaid hüva puhkust ja seejärel juba jõudu satsi komplekteerimisel. Võib arvata, et mõlemad jäävad kahe hooaja vahel mõne võtmemängija jagu vaesemaks, seega kontoripoolele peaks talveks tööd jaguma.

Ainult Eesti passiga meestest rääkides on eelkõige huvitav jälgida, kus jätkub Rauno Sappineni, Joonas Tamme ja Tarmo Kingi karjäär. Kas korra juba varna riputatud putsad uuesti jalga tõmmanud Ingemar Teever leiab endas jõudu ja tahet veel jätkata? Kas ka mõni seni nimetamata pallur pääseb talvel piiri taha? Eks aeg näitab, nagu öeldakse.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Levadia kapten Rimo Hunt: "Eelmisel aastal oli meil oluliselt keerulisem seis. Hõbe oli täitsa rahuldav, tänavu enam nii öelda ei saa."

Flora väravavaht Mait Toom: "Arvan, et suutsime keskenduda kõik mängud algusest lõpuni. Päästsime väga paljud mängud viimastel minutitel, ei andnud kuidagi alla. See tõigi võidu."

7. Mis saab edasi?
Kellel algab puhkus, kes liitub koondisega. Levadia meestest ei saa tänasega hooajale joont alla tõmmata Mark Oliver Roosnupp (esmalt U21 EM-valikmäng Islandiga, seejärel sisuliselt B-koondisega Okeaania turneele) ja Kaspar Mutso (U21).

Flora omadest jätkavad vutiaastat Märten Kuusk (U21), Marco Lukka (U21), Mihkel Ainsalu (U21 + Okeaania), Martin Miller (U21 + Okeaania), German Šlein (U21), Markus Poom (U21), Joseph Saliste (Okeaania), Joonas Tamm, Madis Vihmann, Rauno Sappinen ja Brent Lepistu (viimased neli meest teevad meestekoondisega kaasa kogu viiemängulise tsükli).