MÖLL: Kristaps Porzingis (pildil) ja Giannis Antetokounmpo on 22aastaselt tõusnud maailma korvpalli absoluutsesse tippu.Foto: AFP
Korvpall
8. november 2017, 00:15

Giannis Antetokounmpo ja Kristaps Porzingis valitsevad korvpalliliiga NBA punktiviskajate edetabelit

Euroopa tornid vallutavad maailma!

Maailma korvpallis tõeliselt suurte mängijate sekka tõusnud Giannis Antetokounmpo jaoks on imede tegemine rutiiniks muutunud. Ateena tänaval võltsitud kellasid müünud poisike jõudis paari aastaga NBAsse ja areng pole peatunud. Piltlikult öeldes läheb tema mänguoskus edasi iga astutud sammuga ja need sammud on oi kui pikad! Sama kehtib ka lõunanaabri Kristaps Porzingise kohta. Just nemad hoidsid teisipäevase seisuga NBA suurimate skooritegijate edetabelis kahte esimest kohta. Varem on see olnud ainult ameeriklaste pärusmaa.

Esmalt Antetokounmpost. Tegelikult on ta ebareaalsena mõjuvate liigutustega pealtvaatajaid ahhetama pannud juba ammu. Isegi 2013. aastal Tallinnas peetud kuni 20aastaste EM-finaalturniiril mõjus ta erilisena. Ent pikad käed ja võimsad õhulennud ei pruugi veel midagi tähendada. Ohte on ju nii palju, olgu need seotud korvpalli või platsiväliste ahvatlustega.

Nigeeria juurtega umbkeelne Kreeka poisike võiks teoorias olla USA elustiili ja pingekoorma all kokku variseva sportlase arhetüüp. Pealegi on nii toore palluri – enne 2013. aasta NBA draft’i oli Antetokounmpo korvpalliga tegelenud viis aastat - puhul raske ennustada, kas ta ikka mängu jagab.

Juba paar esimest kuud Milwaukee Bucksis näitasid, et jagab küll. Küsimused stiilis „Kas Antetokounmpo suudab ennast NBA klubi rotatsiooni mängida“ said kiirelt jaatava vastuse. Nüüd tuleb arutada juba selle üle, millal ta võtab endale maailma parima mängija tiitli. Täpselt nii: mitte kas, vaid millal? Sest „Kreeka friigi“ hüüdnime kandev Antetokounmpo on alles 22aastane.

Giannis Antetokounmpo. Foto: AFP

Popp poiss

Staariseisusesse tõusis 211 cm pikkune äär eelmisel hooajal, kui pääses esimest korda Tähtede mängule ja kohe algviisikus. Euroopa riikide pallurite jaoks pole see sugugi lihtne saavutus, sest lisaks heale mänguoskusele on vaja pugeda ka lihtsa ameeriklase (või hiinlase) südamesse.

Korvpalli mõistes oli hoopis olulisem märk, et Antetokounmpo pääses põhihooaja lõpus NBA teise sümboolsesse viisikusse. Tinglikult tähendab see kuulumist maailma 10 parema korvpalluri hulka.

Nüüd oleks teise viisikuga piirdumine juba väike pettumus, sest Antetekounmpo hooaja algus on olnud uskumatult võimas. 10 mängu peale keskmiselt 31,9 punkti, 9,8 lauapalli, 4,8 söötu ja 1,7 vaheltlõiget räägivad enda eest. Meeskonnast on siiski õhk tasapisi välja lastud – neljamängulise kaotuseseeria järel on Bucksil tabelis neli võitu ja kuus kaotust. Eile hangiti aga Phoenix Sunsist atleetlik mängujuht Eric Bledsoe ja see peaks Milwaukee't idakonverentsi hierarhias kõrgemale tõstma.

Korvi alt ja täpselt

Ajastul, kus kehv kolmepunktivise lööb paljude muidu osavate mängijate karjääri uppi, on Antetokounmpo sisuliselt kuulikindel. Ligi pooled visetest sooritab ta täiesti korvi alt ja kui kreeklane sinna jõuab, pole vastastel enam suurt midagi teha. Korvi alt realiseerib ta viskeid lausa 82 protsendiga, kogu visketabavuse puhul on see näitaja 60. Pikapeale peaks mõlemad protsendid siiski langema. Vähemalt loogika ütleb nii.

Loogika ütles ka seda, et New York Knicks oleks pidanud kiiresti NBA idakonverentsi põhjamutta vajuma. Lätlane Kristaps Porzingis arvas teisiti ja 10 mängust on võidetud koguni kuus. Veduriks on 221 cm pikkune lõunanaaber ise: punktides (30) on ta Antetokounmpo järel teine ning blokeeritud visete (2,3) arvestuses edestavad teda vaid Rudy Gobert ja Kevin Durant (mõlemal 2,5).

Kui Porzingis terveks jääb, pole esimest korda Tähtede mängule pääsemine mingi küsimus. Kuidas Knicksil läheb, on aga eraldi teema. Kuigi uued tulijad Frank Ntilikina ja Enes Kanter on ennast näidanud pigem heast küljest, on suurlinnaklubi kaader nõrk, mis nõrk. Välja arvatud muidugi Porzingis.

Porzingis. Foto: ELSA

Ent ka tal on, mida tõestada. Pikkuse kohta uskumatult liikuv ja osav Porzingis alustas tormakalt ka kahte eelmist hooaega, aga hiljem vaheldusid ilusad hetked mõõnade ja pisivigastustega.

Üks eesmärk on lätlasel juba täidetud – temast on Oklahoma City Thunderisse vahetatud Carmelo Anthony asemel saanud Knicksi liider.

Pikkus maksab

Hiljutises intervjuus tunnistas Porzingise vanem vend Janis, et 22aastane staar tunneb ennast nii tähtsana, et aitas kaasa klubi presidendi Phil Jacksoni vallandamisele. Lätlase osa seisnes selles, et pärast põhihooaja lõppu ei ilmunud ta traditsioonilisele kohtumisele meeskonna juhtidega, väljendades sellega pettumust Jacksoni poolt peale surutud aegunud rünnakujoonise ja üldise ebastabiilsuse üle.

Kiirelt kodumaale pagenud Porzingis võiski juuni lõpus toredat uudist tähistada – omal ajal Chicago Bullsi ja Los Angeles Lakersi 11 korral NBA meistriks tüürinud Jackson sai Knicksist hundipassi.

Nüüd on Porzingis vähemalt sõnades toonased jamad unustanud ja keskendub ainult mängimisele. Ja mängib nii, et korvivõrgud põlevad. Kuigi kehaliselt pole ta endiselt kuigi võimas (ja ilmselt ei saagi kunagi selleks), viskab ta lihtsalt üle vastaste. Lihtne, aga asi toimib.

Lauri Markkanen: Bullsi ainus päikesekiir

 Esimest hooaega korvpalliliigas NBA mängiv soomlane Lauri Markkanen on ookeani taga kenasti hakkama saanud ja Chicago Bullsis on tema päralt algviisikukoht. Esialgu oleks ta pidanud sekkuma pingilt, aga ääremängijate Nikola Mirotici ja Bobby Portise kaklus lõi mõlemad mõneks ajaks rivist välja.

Lauri Markkanen Foto: JONATHAN DANIEL

20aastane ja 213 cm pikkune Markkanen on võimaluse hiilgavalt ära kasutanud. Markkaneni keskmised näitajad on kolme nädala järel 16,3 punkti ja 9 lauapalli – enam kui keegi oskas enne hooaja algust oodata. Probleem on selles, et Bulls on NBA kehvikute seas. Kaheksast mängust on saadud kaks võitu, mis on nende jaoks isegi hästi.