Kregor Zirk. Foto: ALDO LUUD
Ujumine
10. november 2017, 09:36

Tippklubis harjutav Zirk: tahan näha, mis efekti esimesed kaks kuud on andnud

Sellel nädalavahetusel toimub Sõle ujulas rohkem kui 200 osavõtjaga ujumisvõistlus Kalev Open. Starti on tulemas praktiliselt kogu Eesti paremik eesotsas Martin Allikvee, Martti Aljand, Kregor Zirk, Maria Romanjuk, Daniel Zaitsev ja paljud teised. 

Kalev Open toimub tänavu tiitlivõistluste formaadis, mis tähendab, et hommikuti on kavas eelujumised ja õhtul finaalid kuhu pääsevad eelujumiste kaheksa kõige kiiremat.

Igapäevaselt Türgis Energy Standard klubiga harjutav Kregor Zirk on leidnud aega tulla kodumaale ning teha enda selle hooaja esimene võistlus.

"Eesmärgiks Kalev Openil on teha kiireid ujumisi," sõnas 18-aastane Zirk. "Tahan näha, mis efekti esimesed kaks kuud treenides Energy Standardiga on andnud."

Lühiraja EM-iks valmistuv Zirk stardib kolmel seliliujumise distantsil, 100 ja 200 meetri vabaltujumises ning samuti ühel enda põhialal 100 m liblikujumises. "Kõige enam oleksin rahul kui suudaksin ennast positiivselt üllatada," jäi ta eesmärkidest rääkides tagasihoidlikuks. "Ettevalmistus on sujunud hästi, suurem töö on tehtud ja nüüd keskendume rohkem jõu- ja kiirustööle."

Üheks võistluste maiuspalaks saab olema 50 ja 100 m rinnuliujumine, kus peaosa hakkavad etendama Martin Allikvee ja Martti Aljand. Eelmisel nädalavahetusel Riia Sprindifestivalil oli Aljand enda nooremast konkurendist napilt üle, kuid kindlasti vaatemängu nende kahe ujuja vahele jagub rohkelt.

Eesti rekord on ohus naiste 200 m kompleksujumises, sest Maria Romanjuk jäi Riias rekordist vaid paari kümnendiku kaugusele. Samuti saame Rio olümpialase esitusi nautida tema põhialadel ehk rinnuliujumise distantsidel. Lisaks eelmainitud ujujatele on väga paljud lühiraja EM-iks ja Põhjamaade juunioride meistrivõistlusteks valmistuvad ujujad stardis. 

Võistluste peakorraldaja Kalevi Ujumiskool ja Kristo Krinpus ootab häid resultaate ja rõõmsaid nägusid ujujatelt. "Minu jaoks ongi kõige tähtsam, et ujuja jääb võistlusega rahule ning saab kasvõi ühegi toreda mälestuse tulevikuks," sõnab ta. "Loodan ka tasavägiseid finaalujumisi ning kuna võistlus toimub uues Sõle ujulas, siis miks mitte näha ka mõnda Eesti rekordit. Loodame, et ujujad võtavad uue võistluspaiga omaks ja naudivad võistlemist täiel rinnal."

Krinpus rõhutab veel, et on üritanud luua võistlust, kus on mõeldud eelkõige meie tippujujatele. "Tahaksin, et meie tippujujad saaksid tugevas konkurentsis omavahel mõõtu võtta ja ei peaks alade vahel väga pikalt ootama," selgitab korraldaja võistluste tagamaid. "Paljud ujumisvõistlused Eestis on suunatud suuremale massile ja venivad väga pikaks. Samuti oleme alati proovinud anda parima, et auhinnakott oleks rikkalik, sest pärast pingutust ja esikolmiku koha saavutamist on ujujale väga tähtis, et teda hinnataks vääriliselt."

Ujujatel on Kalev Openil kasutada eraldi saal kus nad saavad startideks valmistuda ja hiljem puhata. Hommikused eelujumised algavad kell 10 ning närvekõditavad finaalid  mõlemal võistluspäeval kell 17. Pealtvaatajate päralt on suur tribüün, seega tasub basseini kohale tulla ja enda lemmikutele kaasa elada.