15aastane Anna-Gret Asi (palliga) tegi täiskasvanute EM-sarjas tubli debüüdi.Foto: Martin Ahven
Korvpall
12. november 2017, 18:22

15-aastase Anna-Gret Asi võitluslik mäng sümboliseeris naiste korvpallikoondise uut algust

Eesti naiste korvpallikoondis pidas TTÜ spordihoones esimese 2019. aasta EMi valikmängu Türgiga ja kaotas 56:81, kuid mäng pakkus mõndagi positiivset. Eesti võitles, mängupildis oli eelmiste tsüklitega võrreldes värskust ning ka nooremad mängisid end toredalt pildile.

Eesti kõigest 15-aastane pesamuna, täiskasvanute koondises debüüdi teinud Anna-Gret Asi ei tundnud nimekate vastaste - Türgi saavutas tänavusuvisel EMil viienda koha - ees aukartust. Ta sai käe valgeks esmalt ühe vabaviske realiseerimisega, veidi hiljem noppis aga vastaselt martinmüürsepalikult palli - nii nagu too 1993. aastal 18aastasena röövis palli legendaarselt Dražen Petrovicilt - ja realiseeris kiirrünnaku! Asi kogus mänguaega ligi veerand tundi ning lisas 3 punktile 4 korvisöötu, 2 vaheltlõiget ja 1 kulbi.

Avaveerandi järel olid Eesti kaotusnumbrid vägagi viisakad 15:21, kuid teisel perioodil näitasid külalised kogu oma võimsust ja asusid poolajavileks juhtima 49:27. Korvi all võimutses kodustatud ameeriklanna Quanitra Hollingsworth (2009. aasta naiste NBA draft'i 9. valik), hästi toetasid teisedki. Kõige ilmekam oli vabavisete võrdlus: poolajaga Türgil 18/16, Eesti polnud teeninud ainsatki vabaviset. Eestlannad võitlesid edasi ja võitsid kolmanda veerandi 17:14 ning kokkuvõttes jäid kaotusnumbrid kardetust väiksemaks.

Uus peatreener Janne Rits mängitas kõiki hoolealuseid. „Mänguaega said ka need mängijad, kes peaksid koondist edaspidi kandma hakkama. Teisel veerandil püüdsime kiirelt korve saada ja vastased tegid meile kiirelt tagasi. Mulle meeldib, kui kiirelt suutsime sellest õppida (teise poolaja kaotas Eesti ainult 3 punktiga - toim). Vanemad ja kogenud mängijad aitasid noored järjele ega jätnud neid üksi. Noored on nende kõrval oldud kuue päevaga tublisti kasvanud. Nad tahavad ja teevad. Ning kõik see kokku ongi kõige olulisem,“ võttis Rits naiskonna tegemised kokku veidi filosoofilisemal moel.

Tema nõudmised on mõistagi veidi teistsugused kui eelmisel peatreeneril Jaanus Levkoil - igal juhendajal on oma käekiri. „Pick'n'roll ja -pop, lõiked,“ ütles Rits lühidalt oma eelistused. „Eks see ole veidi teistmoodi, kui naised on harjunud mängima. Nende füüsilised näitajad on läinud paremaks. Töötame perspektiivi silmas pidades ja püüame üha areneda.“

Eesti kogenuim mängija Merike Anderson tõdes, et kui otsustavaks saanud teine veerandaeg välja arvata, polnud mängupilt halb ning edasiminek on olemas. „Mängupilt oli eelmiste tsüklitega võrreldes parem!“ kiitis Euroliiga klubi Braine'i Castorsi ridadesse kuuluv 35-aastane Anderson. „Noored on tublid ja tahtmist täis, kuid vajavad veel kogemusi. Arvan, et paari aasta pärast näitavad nad juba teist mängu. Nagu meie uus peatreener Rits rõhutab, on tegemist pikema protsessiga. Koondise nooremad mängijad on 15-, 17-, 18-, 20-aastased. Esmalt tuleb veel kõvasti trenni teha.“

Anderson lisas, et türklannad on individuaalselt tugevad ja lahendasid asju eestlannadest sammu võrra paremini.

Saksamaa ühes tugevamas klubis Kelternis mängiva, laupäeval 19 punktiga Eesti resultatiivseimaks kerkinud Mailis Poki meelest kohaneb koondis tasapisi Ritsi nõudmistega. „Merike on temaga koos mänginud, noored saavad nüüd rohkem mängida. Arvan, et läheme järjest paremaks,“ ütles Pokk, keda Anderson toetas 13 punktiga.

Eesti peab järgmise mängu kolmapäeval Minskis Valgevenega, kes alustas EM-tsüklit võõrsil 70:62 eduga Poola üle.