Iluuisutaja Pyeongchangi olümpiamängude eel peel peetud promoüritusel.Foto: Mike Stobe
Doping
15. november 2017, 22:43

Venemaa sporti võib neljapäeval tabada veel üks karm löök (7)

Homme Lõuna-Korea pealinnas Seoulis algaval rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) täitevkomitee istungil on oluliseks küsimuseks Venemaa antidopinguorgani RUSADA küsimus. RUSADA liikmelisus peatati teatavasti 2015. aastal pärast seda, kui avalikustati venelaste aastatepikkune riiklik dopingusüsteem.

Venemaa riigiduuma kehakultuuri-, spordi-, turismi- ja noortekomisjoni juht Mihhail Degtjarjov ütles uudisteagentuurile Interfax, et WADA pole veel lõplikku otsust teinud, aga ilmselt jääb seis endiseks - RUSADA liikmelisust ei taastata.

Idanaabri spordi- ja poliitikaringkondades kardetakse, et WADA otsusest sõltub ka Venemaa osalemine 2018. aasta taliolümpial. Võimalik, et venelased lastakse siiski Pyeongchangi, aga "neutraalsete sportlastena", täpselt nagu Venemaa kergejõustiklased Rio olümpial ja Londoni MMil.

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) tegeleb Venemaa-küsimusega ilmselt detsembri alguses. Venemaa asepeaminister Vitali Mutko on üks neist, kes usub, et WADA homne otsus ei muuda midagi.

"Targem oleks sellest mitte tragöödiat teha, ükski otsus pole lõplik. Pole mõtet seda olümpiaga siduda, sest WADA ei otsusta, kes olümpiamängudele pääsevad," rääkis ta. Tõsi, ajalugu vaadates on ROK Venemaa suhtes olnud sõbralikum kui WADA, seda tõestas ka Rio olümpiale eelnenu. Siis jättis ROK venelaste saatuse alaliitude otsustada ja ise ei sekkunud.