Nenad Vucinic võitis BC Kalev/Cramo peatreenerina nii Eesti karika- kui ka meistrivõistlused. 2009. aasta lõpus lahkus ta omal soovil ametist.Foto: Joosep Martinson
Korvpall
22. november 2017, 19:55

Kuidas on peatreenerite vahetused mõjutanud Kalev/Cramo hooaegu? (1)

Eesti valitsev korvpallitšempion BC Kalev/Cramo teatas täna, et eile särisema hakanud kõlakad nagu lahkuks senine peatreener Alar Varrak ametist, said tõeks. Klubi uus juhendaja on 40aastane leedulane Donaldas Kairys.

Kui Eesti meistrivõistlustel pole käesoleval hooajal Cramot keegi alistanud, siis Ühisliigas on tiimi käekäik kulgenud sisuliselt vastupidiselt: seitsmest mängust on võidetud vaid üks, kui Isaiah Briscoe debüütkohtumises alistati kodupubliku silme all Astana. Seega ei saa Varraku lahkumist šokeerivaks pidada.

Ent kuidas on varasemad hooaja käigus tehtud peatreenerivahetused Cramo käekäiku mõjutanud? Vastuse leidmiseks sukeldusime alates 2005. aastast statistikamerre, sest just 12 aastat tagasi muudeti Eesti meistriks tulnud Ehitustööriist BC Kalev/Cramoks.

Matic ajas korvpallipubliku vihale

Tosina aastaga on klubi eesotsas olnud neli juhendajat: lisaks Varrakule Aivar Kuusmaa ning serblased Veselin Matic ja Nenad Vucinic.

Tänapäevase nime saanud tiimi esimeseks juhendajaks oli praegu Raplat tüüriv Kuusmaa, kes oli ametis hooajal 2005/06, mis lõppes Cramole Eesti meistritiitliga. Enne järgmist hooaega palgati Kuusmaa asendajaks Matic.

Cramost lahkus ka Eesti korvpalli kukutajaks tituleeritud „jugo“ pärast hooaega 2007/08, misjärel istus peatreeneritoolile Vucinic. Pikalt Uus-Meremaal elanud juhendaja palus Eesti tiimilt lahutust 2009. aasta 30. detsembril ning tegi seda omal initsiatiivil. „Tunnen, et ma ei suuda enam võistkonnale anda nii palju, kui vaja. Ma polnud tiimi arenguga rahul ja soovin talle anda võimaluse areneda mõne teise treeneri käe all,“ selgitas Vucinic, kelle asendajaks sai Varrak.

Hooajal 2009/10 jõudis Cramo Vucinici käe all kõikide sarjade - Eesti meistriliiga, Ühisliiga, Balti liiga ja Balti liiga karikaturniir - peale kokku mängida 27 ametlikku kohtumist, milles alistati 11 vastast. Võiduprotsendiks teeb see 40,7.

Varraku käe all võideti 31 mängust 18 (võiduprotsent 58), kuid Eesti meistrivõistlustel lepiti vaid pronksmedalitega. Cramo lõpetas põhihooaja neljandana, mistõttu kohtuti poolfinaalseerias Tartu Ülikool/Rockiga, kellele kaotati mängudega 2:3. 

Välissarjades polnud seis samuti kuigi roosiline. Ühisliiga põhihooajal - Cramoga jagasid muuhulgas alagruppi ka Kaunase Žalgiris ja Moskva CSKA - jäädi võiduta, Balti liiga eliitdivisjonis jäädi esimesena play-off'i ukse taha. Tuleb nentida, et peatreenerivahetus Cramo hoogu ei parandanud.

Kaotus Tarvale sai Kuusmaale saatuslikuks

2010. aasta juulis tuli taas pukki Kuusmaa, kes vallandati kaks aastat hiljem 24. novembril. „Klubi president Ivar Valdmaa ütles täna pärast lõunal toimunud juhatuse koosolekut, et mängijate ja peatreeneri suhted olid muutunud sellisteks, et treenerivahetus oli möödapääsmatu.

Kuusmaale sai pärast kesist hooaja algust Kalevi peatreenerina lõplikult saatuslikuks 26punktiline kaotus Rakvere Tarvale. Juba enne oli klubi juhtkond esitanud talle ultimaatumi, et tal on meeskonna mängu parandamiseks kuu aega,“ kirjutas Cramo koduleht toona. Hooajal 2012/13 jõudis klubi Kuusmaa tüürimisel platsil käia 15 kohtumises, millest võideti 7 (46,6%). 

Pärast Kuusmaad võttis juhtohjad taas üle Varrak. Cramo lõpetas hooaja Eesti meistritiitliga, Balti liigas võideti pronksiseerias kahe mängu kokkuvõttes Riia Baronsit, kuid Ühisliigas jäädi kehvikuks.

Kokku juhendas Varrak Cramot 12/13 hooajal 48 kohtumises ning suutis koguda tervelt 34 võitu (70,8%). Sealjuures ei kaotanud Cramo sel hooajal Varraku käe all ühtegi Eesti meistrivõistluste kohtumist, Balti liigas koguti vahepeal kaheksa järjestikust võitu.

Uue peatreeneri Kairyse ametiaja esimene kohtumine mängitakse 1. detsembril kodustel meistrivõistlustel Pärnu vastu.