Frank Liivak Uus-Kaledoonia lennujaamas.Foto: Siim Kera
Okeaania
24. november 2017, 06:58

Kuidas maailmameistri vanaisa krokodillide vastu vahetati

ÕHTULEHT JA UNIBET OKEAANIAS | Eesti jõudis euroopalikku Uus-Kaledooniasse, peaaegu kogu pagas mahtus lennukisse

Vutikoondise eksootiline Okeaania ringreis saab pühapäeval lõppakordi. Eesti aja järgi neljapäeva öösel vastu reedet jõuti viimasesse sihtkohta Uus-Kaledooniasse.

Kolmapäeval Fidžilt Vanuatule lennates ei mahtunud mitusada kilo vutivarustust raudlinnu pagasiruumi ning sama stsenaariumit oli karta ka reedel, mil Air Vanuatu Eesti jalgpallurid Uus-Kaledooniasse sõidutas. Õnneks oli kohalikku reisijaskonda (ja seetõttu ka kohvreid) vähe ning suurem osa nodist jõudis ilusti Prantsusmaa meretaguse ala Uus-Kaledoonia suurimasse lennujaama. Ühtteist jäi maha, kuid mitte midagi sellist, mis kohtumise toimumise osas oluline oleks.

Prantsusmaa meretagune ala Uus-Kaledoonia on hoopis teist masti kui Fidži ning Vanuatu. Kuna riigis on umbes 20% kogu maailma niklivarudest, on tegemist ühe Okeaania rikkaima maaga. Riigi elatustase on kõrge ning keskmine kuupalk 2000 euro ringis. Kui lisada siia prantslaste mõõde ja kohati sarnane loodus, tekib tunne, just kui pesitseks Lõuna-Euroopas, mis asub millegipärast Eestist 15 000 kilomeetri kaugusel. Valgete inimeste konsentratsioon on võrreldes eelmise kahe Eesti külastatud riigiga üüratu, 27,2% protsenti rahvastikust on Euroopa päritolu.

Uus-Kaledoonia suurimaks jalgpallinimeks on Prantsusmaa eest maailma- ja Euroopa meistriks kroonitud ning kahel korral Madridi Realiga Meistrite liiga võitnud Christian Karembeu. Mehe vanavanaisa Willy oli Uus-Kaledoonia põliselanik kanak, kes 1931. aastal saadeti Prantsusmaal toimunud koloniaalnäitusele, kus teda ja tema rahvuskaaslasi demonstreeriti kui inimsööjaid. Hiljem vahetati hulk kanakaid Saksamaa loomaaias krokodillide vastu.

Just Prantsusmaa koloniaalvõimu tõttu ei laulnud Karembeu mängude eel riigi hümni. Uuel aastal on oodata 1853. aastast Prantsusmaa valdusesse kuuluva Uus-Kaledoonia iseseisvusreferendumit, mis toimub hiljemalt novembris.

FIFA edetabelis on Uus-Kaledoonia 186. kohal, Eesti 84. Kohtumine toimub Eesti aja järgi pühapäeva hommikul kell 8. Otsepilti vahendab ERRi spordiportaal.

Uus-Kaledoonia

Prantsusmaa meretagune ala

Pindala: 18,576 km2

Rahvaarv: 268 767 inimest

Pealinn: Noumea

FIFA liikmesriik alates 2004.

FIFA edetabelis 186. kohal, kõrgeim positsioon 93. (august 2013).