34aastane Janar Talts näitas, et jõuab endiselt hüpata.Foto: Alar Truu
Korvpall
27. november 2017, 20:58

7 VÕTIT | Eesti võttis ülinärvilise ja ülivajaliku võidu, Eesti - Suurbritannia 73:70! (2)

Eesti korvpallikoondis alistas 2019. aasta MM-valikmängus Suurbritannia 73:70, poolaja võitis Eesti 44:36. Eesti on nüüd kahest mängust üks võit, Suurbritannial on kaks kaotust. Eesti resultatiivseim oli Martin Paasoja 15 silmaga. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Neljanda veerandi keskpaik. Seitse minutit enne lõppu oli Eesti edu 62:58, aga koosseis Sten Sokk, Martin Paasoja, Tanel Kurbas, Erik Keedus ja Janar Talts hoidsid vastased mitu minutit kuival ja neli minutit enne lõppu sai Eesti kätte 68:58 edu.

Britid tulid ründelauade toel kahe punkti kaugusele, aga Eesti sai tänu Sten Soku, Janar Taltsi ja Martin Paasoja toel kergest šokist üle. Närveldamata siiski ei saanud, sest 17 sekundit enne lõppu tegi Sokk 73:69 eduseisus pallikaotuse ja Ovie Soko pääses vabaviskejoonele, tabades kahest mängust ühe.

Siis tegi 10 sekundit enne lõppu pattu Rain Veideman ja poolekspall andis rünnakuõiguse brittidele. Õnneks Dan Clark kolmest ei tabanud...

2. Kas Eesti rünnak oli mitmekülgsem kui Iisraelis?

Jah, eriti avapoolajal. Esimesel poolajal suruti palli korvi alla ja pikapeale tekkisid ka kolmese taga täiesti vabad kohad. Loomulikult ei saa neid niisama välja võluda - kui pall liigub korvi alt läbi, mitte ei kiigutata seda 10 meetri kaugusel. Teisel poolajal muutus tegutsemine ümmargusemaks.

Avapoolajal realiseeriti kaugviskeid 11st 6, mängu lõpuks olid need numbrid 22st 7. Kaheseid tabati esimese 20 minutiga 18st 9, lõpuks 34st 18. Ka teenitud 25 vabaviset oli positiivne märk, kuigi tabati neist vaid 16.

3. Kuidas õnnestus Tiit Soku taktikaline käik jätta Rain Veideman alguses pingile?

Nii ja naa. Eesti alustas taga kolmikuga Sten Sokk, Martin Paasoja ja Tanel Kurbas. Veidemani pingilolek sundis Paasoja ja Kurbase teravust tegema. Nii läkski, sest mõlemad murdsid isukalt korvi alla, Paasoja edukamalt, Kurbas vähem. Suurbritannia otsustas kiirelt püsti panna maa-ala kaitse, mäletatasti ei suutnud Eesti Iisraeli maa-ala vastu suurt midagi teha. Kui mängitud oli kuus minutit ja Veideman mängu tuli, oli seis 12:12, kusjuures Eestil ebatüüpiliselt jagunes väljakult sooritatud visete arv nii: üheksa kahest, null kolmest.

Kahjuks ei saanudki Veideman ennast käima. Aga me ei saa kunagi teada, kas algviisikus väljakule jooksmine oleks seda muutnud.

Rain Veideman Tarik Philipi haardes. Foto: Alar Truu

4. Kes olid Eesti parimad?

Janar Talts (8 punkti, 9 lauapalli). Täiesti asendamatu jõud korvi all. Kahjuks oli Talts taas vigadega kimpus, aga kui mäng ära tehti, oli ta platsil. Rünnakul tuleb kindlasti esile tõsta Sten Sokku (13 punkti, 5 resultatiivset söötu), kes tegi palju teravust, eriti nähtav oli ta siis, kui Eestil raskeks läks. Samas jääb tema hingele 17 sekundit enne lõppu tehtud pallikaotus, mis andis brittidele võimaluse järgi tulla. Selgelt jäi plusspoolele ka Martin Paasoja (15 punkti, 6 lauapalli) ja Erik Keeduse (10 punkti) tegutsemine.

5. Kuidas sai Eesti vastu vastaste kardetud eelisele atleetlikkuses ja kiiruses? 

Suurbritannia maa-ala press sundis Eesti tagamehi paaril korral palli kaotama, aga kui sellest läbi murti, leiti viskekohti igale maitsele. Avapoolaja 44 punkti on Eesti kohta kindlasti tavalisest rohkem, aga kui kellegi vastu hullata, siis just avantüristlike brittide.

Aga külalised tahtsid. Oi, kuidas tahtsid. Ründelauas oli ülekaal neil ja mitmel korral võluti korv või vähemalt viga välja mitte millestki. Päris sellist ülekaalu nagu suvel U18 B-divisjoni EMil brittidel eestlaste vastu siiski ei olnud.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti peatreener Tiit Sokk: "Meil pole sellist võimu, et visata üle 80-90 punkti, 75 ongi meie piir. Kui suudame vastased alla selle hoida, võime edukad olla. Võimult jäime neile ikkagi alla, aga võitlusega korvasime puudujäägid. Lõpuks väsime ja tekkis vigadeprobleem. Õnneks lõppes kõik ikkagi hästi."

Mängujuht Sten Sokk (lõpuminutitel edu mahamängimisest): "Nende avantüür ja meie lõpus eksisime väsimuse pealt. Aga midagi paha pole öelda, kõik mehed võitlesid igas olukorras lõpuni. Nii atleetliku meeskonna vastu ühe tsentriga mängida - saan lausuda ainult kiidusõnu."

Keskmängija Janar Talts: "Oleks 10 punkti asemel kaheksaga juhtinud, võinuks lisaaeg tulla. Vastased olid atleetlikud, ründasid väga hästi lauda. Tegemist on hea võistkonnaga, mehed mängivad Hispaania liigas ja mujal korralikes sarjades. Meie tegutsesime ühtse võistkonnana, treenerid panid asja paika. Arvan, et kõik, kes väljakul käisid, said hea enesetunde, kõik tegid hea mängu."

Suurbritannia peatreener Tony Garbelotto: "Alustasime liiga aeglaselt, ega saanud tempot üles. Üks tagamees sai kohtumise alguses viga (Andrew Lawrence) ja see mõjus meile päris laastavalt. Aga üldises plaanis oli meilt kehv mäng. Eksisime lihtsatel visetel." 

7. Mis saab edasi?

MM-valikmängude teine aken peetakse veebruaris. Siis kohtub Eesti võõrsil Kreekaga (23. veebruar), kes täna oli kodus koguni 82:61 üle Iisraelist. Kaks päeva hiljem ehk 25. veebruaril võetakse vastu just Iisrael. Suurbritannia vastased on veebruaris Iisrael ja Kreeka (mõlemad võõrsil).