Robert Kubica elas 2011. aastal üle hirmsa õnnetuse, kuid võib peagi vormel-1 sarja naasta.Foto: STRINGER/ITALY
Vormel 1
28. november 2017, 16:53

Kubica suure tagasituleku eel: füüsiliselt olen elu parimas vormis

Williamsi vormel-1 meeskond võib järgmiseks hooajaks põhisõitja kohale palgata poolaka Robert Kubica, kes viimati tegi kuninglikus sarjas kaasa 2010. aastal.

Viie hooaja jooksul tõusis Kubica 12 korda poodiumile ja võitis ühe vormel-1 etapi, kuid 2011. aasta alguses tegi ta ralliautoga karmi avarii. Mees jäi autosse lõksu ja alles tund aega hiljem õnnestus päästjatel ta sealt välja tõsta.

Helikopter viis mehe küll kiiresti haiglasse, kuid arstid olid sunnitud osa tema käest amputeerima. Kubical leiti hulk luumurde ning esimene operatsioon kestis kokku 7 tundi. Paar päeva hiljem tehti veel kaks pikka lõikust, millega pandi paika tema jalgades ja õlgades paiknevaid luid.

Robert Kubical on maailmas palju fänne. Foto: JOSEP LAGO

Peagi andis BMW tiim teada, et Kubica ei osale 2011. aasta MM-sarjas. Järgmise hooaja eel lõpetati mehega leping ning paljud arvasid, et poolakas ei istu enam kunagi vormel-1 auto rooli.

Vahepeal autoralli MM-sarjas 14 kiiruskatse võitu noppinud mees teatas tänavu suvel, et asub testima 2012. aasta Renault' vormelit. Oktoobris istus ta juba Williamsi roolis ja pani end proovile Silverstone’i ja Hungaroringi radadel. Nüüd läbis ta 100 ringi Abu Dhabis.

Ajakirjanikud asusid uurima, kuidas toimib kannatada saanud parem käsi. „Ma ei sõida ühe käega, sest vormel-1 auto roolis oleks see mõeldamatu,“ ütles Kubica. „Mõned asjad küll piiravad mind, kuid inimese aju on loodud aitama puuetest üle olema. See on normaalne elu.“

Robert Kubica. Foto: Szilard Koszticsak

Kubica kinnitab, et füüsiliselt on ta tugevam kui seitse aastat tagasi. „Olen viimased kuus kuud palju tööd teinud. Olen elu parimas vormis, kindlasti paremas kui 2010. aastal.“

Kubica tunnistas, et vormel-1 on viimase seitsme aasta jooksul palju muutunud: „Alustaksin nagu nullist. Kogemustele toetudes saan asjad endale siiski kiiremini selgeks teha.“

Poolakas konkureerib Williamsi sõitjakohale koos Sergei Sirotkini, Daniil Kvjati ja Paul di Restaga.