Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
3. detsember 2017, 09:00

T nagu tõeline MEES?

Testosterooni seostatakse tänavatel kihutavate, tüdrukute pärast kaklevate ja üle kortermaja popmuusikat kuulavate noorhärradega. Sel on küll oma tõepõhi, kuid meeste jaoks on testosteroon midagi palju olulisemat ja positiivsemat.

Testosterooni tootmine organismis suureneb järsult noorukieas ja saavutab oma tipu hilises teismeeas või varajastes 20ndates. Pärast 30. eluaastat on täiesti normaalne, et testosteroonitase langeb umbes protsent aastas. Enamikul meestest on testosterooni enam, kui organismil vaja, aga juhtub ka, et keha toodab seda liiga vähe, mis võib viia hüpogonadismi ehk sugunäärmete aktiivsuse vähenemiseni. Suur osa testosteroonist moodustub meestel munandites, vähem neerupealistes. Naistel toodavad seda väikestes kogustes neerupealised ja munasarjad.

Kuidas testosteroon mõjub?

Juba seitse nädalat pärast viljastumist asub testosteroon toetama meessuguorganite väljakujunemist. Puberteedieas selle hormooni tase järsult tõuseb ja sellega koos kasvavad ka munandid ja peenis. Munandid tagavad stabiilse testosterooni ja ühtlasi ka igapäevase värske sperma tootmise. Hormoon muudab poiste hääle madalamaks ning paneb kasvama habeme ja muud kehakarvad. Samuti käivitab see lihasmassi kasvu ja aktiveerib meeste sugutungi.

Testosteroon mängib olulist rolli teatud käitumismallide juures, nagu agressiivsus või vajadus domineerida. Samuti ärgitab see konkureerima ja tõstab enesehinnangut. Peale selle, et testosteroonitase tõuseb seksuaalse aktiivsuse ajal, on see hormoon seotud ka konkurentsisituatsioonidega – tõustes või langedes olenevalt sellest, kuidas “võistlus” lõpeb.

Madal testosteroonitase võib viia enesekindluse ja motivatsiooni vähenemiseni. Samuti võib see häirida mehe keskendumisvõimet ja põhjustada kurvameelsust, rääkimata unehäiretest ja energiapuudusest. Siiski, testosteroon on vaid üks tegur, mis mõjutab isiksuseomadusi – on ju ka muid bioloogilisi ja keskkonnategureid, päris kõike testosterooni kaela ajada ei saa.

Musklis ja vormis

Testosteroon on üks paljudest teguritest, millest oleneb lihaste mass ja nende tugevus. Samuti ergutab see kasvuhormoonide tootmist kehas, mis omakorda aitab lihastel treenides kasvada. Ka suurendab testosteroon luutihedust. Seetõttu on madala meessuguhormooni tasemega meeste üks häda luuhõrenemine ja suurem luumurdude oht. Testosteroon aitab meestel tõhusamalt rasvu põletada, mistõttu on selle vähesusel risk ülekaaluks.

Selle kohta, milline on testosteroonitaseme mõju kolesteroolile, vererõhule ja trombide lahustamisele, on uuringud andnud vastakaid tulemusi. Testosteroonravi võib põhjustada vedelikupeetust, punaste vererakkude kasvu ja kolesteroolitaseme kõikumist, et aga hinnata selle mõju südame tervisele, tuleb teha veel lisauuringuid.

Võtta või jätta?

Mehed, kellel on liiga madal testosteroonitase, võivad kannatada erektsioonihäirete all. Siin kehtib “võtta või jätta” fenomen. Madala testosteroonitasemega meestel võib kaduda isu seksi järele ja pika sugulise passiivsuse tõttu võib omakorda testosteroonitase langeda. Samas seksuaalne stimulatsioon ja aktiivne seksielu suurendavad testosterooni tootmist.

Testosteroonravi võib kaasa tuua mõningaid kõrvalnähte – aknet ja rindade suurenemist, samuti võivad plaastrid põhjustada vähest nahaärritust. Seetõttu kasutataksegi sageli hormoongeeli, kuid seda kasutades tuleb jälgida, et geel kellegi teise nahale ei satuks. Pikaaegne testosteroonravi aga võib vähendada sperma tootmist, põhjustada eesnäärme suurenemist ning munandite väiksemaks muutumist ja pehmenemist.

Mis iganes põhjusel testosteroonravi kaalutakse, tuleks seda teha vaid arsti soovitusel ja hoolikal jälgimisel. See pole mõeldud normaalse testosteroonitasemega meestele, samuti neile, kellel on rinna- või eesnäärmevähk.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2015. aasta jaanuarikuu ajakirjas.