Jari Litmanen.Foto: Alar Truu
Jäähoki
1. detsember 2017, 09:28

Üks maailma kuulsamaid soomlasi mängib suure juubeli puhul Tallinnas hokit

Eesti Vabariik ja Soome Vabariik saavad peagi 100-aastaseks. Juubeliaasta raames peetakse laupäeval, 2. detsembril algusega kell 15.30 Tallinnas asuvas Škoda jäähallis maavõistlus “Eesti-Soome 100”.

 

“Eesti – Soome 100” maavõistlusega soovivad korraldajad taastada vana traditsiooni Eesti ja Soome vahelistest jäähokikohtumistest, mis sai alguse 1937. aastal. Toona võitis Soome Eestit tulemusega 2:1. Jäähokimänge peeti ka 1938. ja 1939. aastal, mis lõppesid vastavalt 2:1 Eesti ja 9:1 Soome kasuks.

 

“Kuna tänapäeval on kahe naaberriigi jäähoki tase niivõrd erinev ja riikide esindusmeeskonnad mängivad maailmameistrivõistlustel erinevates gruppides ning puudub igasugune võimalus, et naaberriigid omavahel MMi tasemel jäähokis kohtuksid, siis otsustasime korraldada Eesti – Soome maavõistluse harrastajate liiga tasemel ja harrastusmängijatega,” ütles maavõistluse eestvedaja Kaido Kadak.

 

Kadaku sõnul pannakse Soome koondise koosseis kokku Eestis elavatest, töötavatest või õppivatest soomlastest, kes üldjuhul mängivad jäähokit Harrastajate Hokiliigas (HHL). Eesti meeskond koostatakse endistest hokimängijatest, kes mängivad praegu oma lõbuks HHLis.

 

“Lisaks vanade traditsioonide taastamisele soovime Eesti-Soome 100 maavõistlusega elavada Eesti jäähokit, tuua rohkem lapsi jäähoki juurde ja propageerida aktiivset liikumist ka täiskasvanute seas,” ütles Kadak.

Eesti poolel tulevad jääle mitmed endised Eesti koondise ja meistriliiga mängijad Pelle Sildre, Kaupo Kaljuste, Marek Sorokin, Aivar Sikk, Argo Kungla, Leonid Filimonov, Eesti Jäähokiliidu juhatuse liige Tõnu Tuulas ning mitmed teised hokimehed.

Soomlaste poolel on jääle tulemas jalgpallikuulsus Jari Litmanen, aastaid Eesti meistriliigas mänginud väravavaht Petteri Kokki ja ründaja Jussi Nieminen ning mitmed teised kohalikest soomlastest harrastusmängijad.

Litmaneni võib julgelt pidada maailma üheks kuulsamais soomlaseks. 1995. aastal sai ta Euroopa parimate jalgpallurite valimistel (Ballon d’Or) George Weah’ ja Jürgen Klinsmanni järel kolmanda koha. Oma karjääri parimad aastad veetis ta Amsterdami Ajaxis, kus tuli viis korda Hollandi meistriks ning 1995. aastal võideti ka Euroopa Meistrite liiga.

Aasta hiljem oli Litmenen küll Meistrite liiga suurim väravakütt, kuid finaalis tunnistas Ajax Juventuse paremust.

Jari Litmanen. Foto: Jorge Guerrero

Pärast edukat Hollandi perioodi siirdus ta Barcelonasse, kus tegi kaasa ühe hooaja. Hiljem liitus ta Liverpooliga, kellega võideti Inglismaa karikas ja Euroopa tugevuselt teine sari ehk UEFA Cup.

TEAM ESTONIA: väravavahid Marek Leet, Jago Hommik, kaitsjad Marek Sorokin, Kaupo Kaljuste, Aare Hommik. Marko Leet, Aivar Urva, Pelle Sildre, ründajad Kevin Kadak, Sten Saliste, Tõnu Tuulas, Leonid Filimonov, Aivar Sikk, Siim Viisut, Ando Abreldaal, Argo Kungla, Erik Veveris, Sergei Šarov, Konstantin Arhipov.

TEAM FINLAND: väravavahid Mikko Kauppi, Petteri Kokki, kaitsjad Mikko Miettinen, Tommi Pesonen, Jukka Patrikainen, Jarkko Niskala, Atte-Pekka Mikkola, Jussi “Nipa” Nieminen, ründajad Kalle Aura, Mikael Holmen, Seth Lackman, Mika-Erik Sucksdorff, Jyri Hiltunen, Rauli Juutila, Niko Miettinen, Jussi Nieminen, Eetu Teenoja, Valtteri Tuomisto, Niklas Mullo, Aleksi Haukijärvi, Jussi Säkö, Jari Litmanen.

Eesti-Soome 100 jäähoki maavõistlus on kõigile tasuta.