ESIMENE: Nii finišeeris Johannes Hösflot Kläbo (keskel) veebruaris Otepää MK-l, tänaseks on temast saanud suusamaailma kuumim nimi.Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
5. detsember 2017, 00:05

Johannes Hösflot Kläbo - Norra uus suusakuningas (7)

Johannes Hösflot Kläbo. Jätke see nimi hoolega meelde, kui te seda mingil põhjusel veel teinud pole. 

21aastasest Norra suusatajast räägivad kõik, kes alast vähegi huvituvad. On ka põhjust. Kodumaal „imelapseks“ ja „uueks Northugiks“ ristitud Kläbo on esimesed viis MK-etappi kinni pannud ja on sarja ülivõimas liider (526 vs Martin Johnsrud Sundby 328 punkti). 

Sprint, eraldistardist klassika, suusavahetusega sõit. Vahet pole. Kläbole läheb kõik. Andke ainult ette. Eriti muljetavaldav oli, kuidas ta pühapäeval Lillehammeris suusavahetusega sõidu viimasel kilomeetril, näiliselt kustununa ja umbes 100 meetriga maas, Sundby'st nagu Keenia suusatajast mööda tuhises. Seda lihtsalt peab oma silmaga nägema!

„See meenutab mulle 10 aasta tagust [Petter] Northugi,“ õhkas Norra telekanali NRK ekspert Torgeir Björn pärast pühapäevast finišit.

„Pärast sellist lõppu pole olemas midagi, mida ta teha ei suuda,“ sekundeeris teine spetsialist Fredrik Aukland.

Vaimustus ka NRK kommentaator Jann Post: „Ta on tehtud millestki väga eriliselt!“ 

Ja Norra koondise peatreener Tor Arne Hetland: „Seda oli äge vaadata!“  

„Temast tuleb paugutaja!“

Soome suusakoondise endine peatreener Kari-Pekka Kyrö praalis juba nädal varem, Rukal nähtu järel, et kunagised suurkujud Björn Dählie, Vegard Ulvang, Vladimir Smirnov ja Mika Myllylä jääksid Kläbost 100 meetriga 50 kaugusele. 

Eriti rahul võib endaga olla Norra suusatreener Are Sörum Langas, kes vihjas NRK ajakirjanikule juba eelmise aasta oktoobris, et Kläbot tuleb hakata jälgima. Kaheksa kuud varem oli ta juuniorina Drammeni MK-l klassikasprindis saavutanud 15. koha. Kuu hiljem asetati Rumeenias Rasnovis Kläbo kaela kolm juunioride MMi kuldmedalit. „Temast tuleb paugutaja!“ lausus Langas veendunult.

Tuligi. Möödus vähem kui kaks kuud, kui Kläbo seisis rõõmsalt Ruka suusastaadionile püstitatud poodiumi madalaimal astmel. Elu teine MK-etapp (klassikasprint) tipnes 3. kohaga. Kulus veel kuus MK-starti (enamjaolt sprindid) ja pisut alla kolme kuu, enne kui tema auks kõlas Tehvandi suusastaadionil Norra hümn. Tänaseks on Kläbo sundinud DJ-d sama pala esitama kaheksa korda. Lahti MMilt lahkus ta sprindipronks kaelas. Nagu muust veel vähe oleks, asetas noormees kevadel enda auhinnakappi MK-sarja sprindiarvestuse võidutrofee. Läbi aegade noorimana.

Johannes Hösflot Kläbo on tänavu sammunud ühelt autasustamiselt teisele. Foto: AFP

„Ausalt öelda olid mu eelmise hooaja tulemused märksa paremad kui unistada julgesin,“ lausus Kläbo tänavuse hooaja eel saksakeelsele suusaportaalile xc-ski.de. „Lootsin hooaja jooksul jõuda mõnel MK-etapil sprindifinaali ning osaleda MMil.“

Oma potentsiaalist sai ta aimu möödunud sügisel, kui treenis esimest korda ühes Norra kiiremate meestega. „Nägin, et suudan neil heal päeval kannul püsida ja mõistsin, et talvel on võimalik parimatega võistelda,“ meenutas uus staar.

Praegu arutlevad spetsialistid, kas Sundby rekord 14 etapivõitu ühel MK-hooajal (15/16) langeb või mitte. Kindel on see, et üle kuue etapi Kläbo võiduseeria ei kesta, sest nädalavahetusel Davosis stardib ta vaid vabatehnikasprindis. 

Palju ühist Northugiga

Kläbo on fenomen. Soomlasest maailmameister Harri Kirvesniemi on hämmastuses: „Ta pole mitte ainult kiire, vaid ka vastupidav!“ Ja see, kuidas ta tõusudest sõna otseses mõttes üles jookseb... Mõnda ajab see naerma, aga stopper ei valeta.

Ühisstartides on Kläbo näidanud küpset taktikavalikut. Ta ei trügi kunagi ette tööd rügama, vaid hoiab varju. Samas mitte liiga grupi lõppu, sest sealt ei saa vajadusel rünnata. Meenutab ju Northugi, kas pole?

Kahel norralasel on palju ühist. Mõlemad olid lapsepõlves väikest kasvu, mistõttu said nad tihti lüüa. Mõlemad tegid endale selgeks, et kui tahavad suuremaid alistada, tuleb neist kõvemini tööd teha. Mõlemad adusid juba noores eas, et nad on võimelised maailmas ükskõik, keda alistama. Ja nagu Northugki, pole Kläbo kunagi rahul 2. kohaga. Tšempionid kutsuvad teise koha omanikku esimeseks kaotajaks. 

Siiski, Northugil on 15 tiitlivõistluste kuldmedalit rohkem kui Kläbol. Puudub garantii, et Kläbo ühegi võidab, kuid eeldused selleks on suurepärased. Kui Northug oli aastal 2005 „Norra uus Thomas Alsgaard“, siis Kläbo on raudselt „Norra uus Northug“.

***

Kaheaastane Kläbo paterdas suuskadega elutoas terve jõuluõhtu

Johannes Hösflot Kläbo on praegu suusamaailma kuumim nimi. Pole ka ime, 21aastane norralane on viiest MK-etapist võitnud viis. Kuidas noormees alani jõudis?

“Sain oma esimesed suusad vanaisalt, kui olin 2aastane,“ meenutab Kläbo. „Mulle on öeldud, et paterdasin uute suuskadega elutoas terve jõuluõhtu. Mu vanemad armastavad murdmaasuusatamist ja viisid mind lapsena tihti suusarajale.

Vanaisa on olnud mu treener aastaid ja on seda siiani. Kui olin väike, veetsime vanaisaga tunde suusatades, suusahüppeid tehes ja suuskadel mängides. Aga kõige enam armastasin ma jalgpalli. Ma sisuliselt elasin vutiväljakul ja olin kindel, et minust peab saama jalgpallur.“

Johannes Höstflot Kläbo Foto: AFP / Scanpix

***

Johannes Hösflot Kläbo

Sündinud: 22. oktoobril 1996 Trondheimis.
Saavutused:

  • Lahti MMi pronksmedal (sprint)
  • 8 MK-etapi võitu ja 12 poodiumikohta (17 stardist)
  • MK-sarja sprindiarvestuse üldvõitja 2016/17
  • Kolm juunioride MMi kuldmedalit ja kaks pronksmedalit