Millise teate edastab ROKi president Thomas Bach täna Venemaale, sealhulgas president Vladimir Putinile?Foto: REUTERS/SCANPIX
Talisport
5. detsember 2017, 00:07

Kas lubada Venemaa sportlased OMile? Maailmast tuleb poolt- ja vastuhääli (22)

Rahvusvahelise olümpiakomitee täitevkomitee peaks täna otsustama, kas ja mil moel lubada Venemaa sportlased veebruaris peetavale Pyeongchangi taliolümpiale. ROKi president Thomas Bach peaks otsuse avaldama täna õhtul antaval pressikonverentsil.

Millist vastukaja on viimase nädala jooksul tulnud laiast maailmast? Jätame Venemaa sportlased-treenerid-ametnikud siinkohal kõrvale, nende sõnum on teada.

Paljude spordialade esindajad on kutsunud Venemaad olümpialt kõrvale jätma. Niisuguse avaldusega esines BBC-le ROKi uurimise üks allikatest, Venemaa dopinguagentuuri RUSADA endine töötaja Vitali Stepanov. Kurikuulus Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov aga pakkus New York Timesiga vesteldes, et puhtad Venemaa sportlased võiksid mängudel osaleda, kuid kindlasti riikliku sümboolikata.

Venemaa-vastase pöördumise esitas Facebookis ka Tšehhi laskesuusataja Gabriela Koukalova. Ajakirjanik Dmitri Gubernijev vastas talle vahvat sõdurit Švejki tsiteerides: „Kui inimene hakkab äkitselt filosofeerima, lõhnab see alati joomatõve järele. Hullumajas võib igaüks rääkida, mis talle pähe tuleb, nagu parlamendiski.“

Taliolümpial osalevate spordialaliitude juhtidest on selgelt Venemaad toetava seisukoha võtnud hokiliidu IIHF president Rene Fasel ja tema kelguliidu FIL kolleeg Josef Fendt. Faselit teatakse Venemaa presidendi Vladimir Putini hea sõbrana.

„IIHFi juhatus jõudis ühehäälsele arvamusele, et kõik puhtad sportlased, sealhulgas Venemaalt, peavad saama oma riiki esindada 2018. aasta Pyeongchangi olümpial,“ seisis rahvusvahelise hokiliidu teates. Fasel märkis, et Venemaa koondise eemale jäämine tähendaks jäähoki jaoks „suurt riski“.

FILi juba 23 aastat juhtiv Fendt rääkis väljaandele Bild, et kollektiivset vastutust ei tohi kohaldada ning terve Venemaa koondise olümpialt eemaldamine oleks „ebaaus“.

Sotši mängude kahekordne hõbedamees ja praegune Venemaa kelgutamiskoondise treener Albert Demtšenko tänas Fendti toetuse eest ega hoidnud suud koomal: „Richard McLareni komisjoni liikmetele võiks soovitada nende allika Rodtšenkovi imekokteili sisse võtta ja proovida, kuidas see kelgurajal aitab. Fendt teab kõigist paremini, et sel alal ei anna doping midagi – sa vajad selget mõistust, mitte füüsilist jõudu.“

Prantsusmaa laskesuusaäss Martin Fourcade ütles ajalehele Sport-Ekspress, et puhtad Venemaa sportlased peaksid olümpial osalema, kuid ühtlasi ta kritiseeris idanaabrite käitumist dopingukriisi teemaga tegelemisel ja oma vigade tunnistamisest keeldumist.